Julklappstips

Hårda paket – det vill man ju få i julklapp!

Här kommer våra favoriter av de böcker vi recenserat under hösten. Hoppas ni hittar något som passar era barn och ungdomar!

För den som fascineras av spännande djur

Superhajar och andra djur i djupet är en stor och praktfull bok som kan fascinera alla som är nyfikna på det som finns under vattenytan.

Myrornas rekordbok innehåller spännande kunskap om myror från hela jorden. Barn i alla åldrar kommer att längta efter våren då myrorna kommer fram från vintervilan igen.

Djurungar – när vi blev till är en faktaspäckad och oemotståndlig bilderbok med normkritiskt anslag om hur olika djurungar kommit till.

För den historieintresserade

Böckerna i serien Sveriges fantastiska historia är perfekt högläsning för den historieintresserade familjen. Kanske inspirerar den till utflykter i närområdet för att kolla historiska lämningar?

Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien är en saklig sammanställning av femton mer eller mindre kända afrosvenskar ur historien. Maria Fröhlichs illustrationer, som bygger på historiska källor, är så levande och varma att det känns som att möta dessa intressanta personer i verkligheten.

Sex: en historisk resa är en kulturhistorisk översikt över sexualitet i västerlandet – riktigt fascinerande och bildande.

För den som vill resa hemma i soffan

Afrika, fantastiska Afrika bjuder på ett kort besök i varje land på den afrikanska kontinenten. Det är spännande och omväxlande, och gör att läsaren blir nyfiken på att läsa och lära mer.

För den konstintresserade

Hilma af Klint – kartor över osynligheten är vacker, intressant och tankeväckande. Perfekt läsning under julledigheten.

För den som blickar ut från jorden

Enkla och roliga fakta om rymden är precis vad titeln säger, en perfekt bok för nybörjarastronomen.

För den som dras åt det mystiska

Prisvinnande Korpen ger visserligen en del biologiska kunskaper om fågeln, men också inblick i många mer eller mindre läskiga myter från hela jorden.

För den som är intresserad av utrikesfrågor

Så funkar krig och konflikter innehåller verktyg för att själv analysera de internationella motsättningar vi dagligen möter i media.

Vladimir Putin: ett liv ger en lättläst men intressant beskrivning av Sovjetunionen/Rysslands historia de senaste decennierna.

För den som bryr sig om andra och sig själv

Kompisboken hjälper barn att förstå det fina men ibland lite svåra med att ha vänner.

För den som funderar över klimatet

Fågel, fisk eller baljväxtlasagne är en högst måttfullt klimataktivistisk men mycket informativ och inspirerande kokbok för hela familjen. Förutom goda recept kan den bidra till samtal som gör hela familjen lite klokare.

Jag är staden förklarar hur städer kan göras hållbara, både för klimatet och för att vi som bor i städerna ska ha det bra.

Även faktabilderboken Vega upptäcker återvinning handlar om hur staden funkar och berättar om hur återvinning går till med hjälp av en sopåkare som påminner om en superhjälte.

För autisten och neurotypikern

Vanliga människor – autistens guide till galaxen är skriven ur ett autistiskt perspektiv och belyser hur knasiga ”vanliga människor” kan verka. Upplysande och underhållande.

För den som vill vara antirasist

Den lättlästa men gedigna Koll på rasism reder ut begrepp och förklarar rasismens historia så att läsaren lättare kan se mönster och välja ett klokt sätt att agera.

För den som längtar till sommaren

Nu när isen lägger sig kan boken I vattnet på västkusten råda bot på längtan efter en snorkeltur i varma sommarvatten. Varje sida är fest för ögat med sina sprakande illustrationer av arter som lever på västkusten.

Sommar, semester, fart och fläkt det kan man återuppleva eller drömma om i Nöjesfält – Skräck, sockervadd och svindlande snurrar. Här finns mycket att upptäcka för alla åldrar.

Annelie Drewsen och Cilla Dalén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *