Fågel, fisk eller baljväxtlasagne

Den prisbelönta kocken Jessie Sommarström har gjort en informativ kokbok för alla oss som vill tänka på klimatet men ändå inte tagit steget fullt ut och blivit veganer. I Fågel, fisk eller baljväxtlasagne finns recept på goda och nyttiga maträtter lagade av råvaror som är hyfsat klimatvänliga. Författaren resonerar och förklarar och visar därmed stor tilltro till läsarens förmåga att själv fatta vettiga beslut runt kost och råvaror. 

I boken finns ca 35 recept på ganska vanliga maträtter men som är mer eller mindre anpassade för att vara klimatvänliga. Det är köttbullar, burgare, fiskpinnar, sallader, pizza, soppor med mera. När det ingår köttfärs är den till hälften ersatt med baljväxtfärs men de flesta recept har inget kött alls. 

Maträtterna ser goda ut. Allting görs från grunden och det är utförliga beskrivningar med bilder av redskap, råvaror och färdiga maträtter. 

Det här är en kokbok med osedvanligt mycket text. Det finns rätt långa avsnitt om olika sorters råvaror; vad man ska tänka på klimatmässigt och näringsmässigt när man väljer råvara och tillagar den. Det är intressant och jag tycker om sättet författaren skriver på. 

Det är några småsaker i boken som jag inte tycker är så bra. Dels är det hur ingredienserna anges i vissa recept. 12 g salt är löjligt, då är det bättre att de står i teskedsmått som det gör i de flesta recept. Och vad är ”en burk crème fraiche”? De finns väl i olika storlekar? 

Dels är det något med målgruppen. Det låter som om författaren tror att det är barn som ska hantera boken på egen hand. Det känns lite konstigt när det står att första gången du ska fritera ska du ha en vuxen med dig. Antingen är man vuxen eller så friterar man inte, tycker jag. Samma med att sköta en grill eller hantera en mandolin, det passar inte för 9-12-åringar som förlaget anger som målgrupp.

Men det är småsaker! Jag tror boken är superfin att använda tillsammans i familjen. Det måste kännas bra att försöka vara klok och klimatvänlig men ändå kunna laga sådan mat som barn och unga brukar tycka om. Och så tror jag att de vanliga barnfavoritmaträtterna blir osedvanligt smarriga om man följer dessa recept.

+ Boken är rejält gjord och tänkt att hålla i många år.
– Recepten brer ut sig över flera uppslag, ibland måste man bläddra för att röra sig mellan listan med ingredienser och beskrivningen av tillvägagångssättet. Det här gör att boken åtminstone hemma hos mig snabbt kommer att bli kladdig.

Cilla Dalén

Fågel, fisk eller baljväxtlasagne: konsten att göra rätt val och bli en stjärna i köket
Författare: Jessie Sommarström
Illustratör: Veronica Ballart Lilja
Fotografier: Samuel Unéus
Opal 2023
ISBN 9789172265684
122 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *