Så funkar krig och konflikter är ursprungligen en bok skriven av den kanadensiska författaren Niki Walker och utgiven för tio år sedan. 2021 kom den svenska versionen, som förutom Walkers text innehåller ett antal reportage av Martin Schibbye och illustrationer av Jenny Jordahl. Formgivningen är lättsam och omväxlande med faktarutor, ordförklaringar och bilder som förtydligar och ibland roar.
Grundtexten av Niki Walker är indelad i fem delar. I första delen, med rubriken ”Konfliktens orsak”, beskrivs hur oenighet inom eller mellan länder om makten över mark och resurser är en viktig grund för konflikter i världen. Även brist på jämlikhet och demokrati förklaras och i ett reportage av Schibbye får vi möta en ung man från Eritrea som kallar sig demokratiaktivist.
I delen ”Skiljelinjer” förklaras att grupper som är oeniga om tillgången till resurser inte nödvändigtvis startar krig. Risken för krig ökar om grupperna ser sig som fiender och Walker skriver om hur motsättningar mellan etniska grupper växer i länder som inte har en fungerande demokrati och administration. Hon tar även upp religiös extremism och är tydlig med att det inte är religionen i sig utan just extremismen som är farlig.
De följande avsnitten behandlar hur konflikter kan trappas upp eller ner. Vi får läsa om bland annat relationer, medling, allianser, fredsprocesser och Förenta Nationerna. Sista delen av boken heter ”Att förstå konflikter” och där får vi som läser verktyg och uppmuntran att ta del av information, tänka och värja oss mot propaganda och missledande information. Schibbye bidrar i bokens olika delar med reportage som ger konkreta bilder ur verkligheten. Reportagen visar hur enskilda människor kan drabbas av konflikter och hur de kan välja att agera.
Niki Walker är skicklig på att beskriva de stora linjerna när hon talar om konflikter. Men hon hjälper också läsaren med förklaringar av mer psykologisk art. Hon redogör till exempel för hur grupper och grupptillhörighet fungerar och ger ett antal möjliga förklaringar till att människor låter bli att stoppa ett pågående folkmord. Både när hon berättar om storpolitik och om den enskilda människan så visar hon att det finns alternativ, vi kan välja att lösa motsättningar på fredlig väg. Demokrati, rättvisa och hänsyn till olika grupper och individer är det som krävs.
I ett kort efterord till boken skriver Niki Walker att hon velat ge läsaren möjlighet att förstå konflikter i allmänhet men valt att inte beskriva specifika länder eller krig. Hon menar att det alltid finns så många olika aspekter och detaljer – och dessa hoppas hon att läsaren nu vill vända och vrida på, med hjälp av de verktyg som boken gett. Det här gör att boken fungerar över tid, allmängiltigheten gör att den inte blir inaktuell. Däremot hade jag gärna velat ha en datering av Schibbyes texter. De är alltid tydligt placerade geografiskt och det gör att jag också skulle vilja förstå när reportagen är gjorda. Gäller det som står även idag?
Jag hoppas att den här boken läses av många äldre barn och ungdomar – och även av vuxna! Den är sansad och klok och ger mig hopp om mänskligheten, fast den behandlar dess allra sämsta sidor.
Cilla Dalén
Så funkar krig och konflikter
Författare: Niki Walker (reportage av Martin Schibbye)
Illustratör: Jenny Jordahl
Översättare: Mats Wänblad
Bonnier Carlsen 2021
ISBN: 9789178038060
77 sidor
En kommentar till “Så funkar krig och konflikter”