Afrika, fantastiska Afrika

Förlaget Trasten ger ut barnböcker från länder vars litteratur vi i Sverige oftast inte får ta del av. Deras utgivning är otroligt viktig, och har hittills mest bestått av skönlitteratur. Men nu har det just kommit en faktabok som verkligen fyller ett tomrum.

Afrika, fantastiska Afrika är skriven av Atinuke, vars bilderbok Dubbeltrubbel för Anna Hibiskus också getts ut på Trasten, och vackert illustrerad av Mouni Feddag. Atinuke kommer från Nigeria men bor nu i England. Boken är en varm och vänlig beskrivning av alla länder i Afrika, ett efter ett. 

”Visste du att Afrika är gigantiskt? Det är lika stort som Europa, USA, Mexiko, Indien och Japan – tillsammans!” Så skriver Atinuke i inledningen och fortsätter med att ge en massa exempel på hur natur, klimat, språk, bebyggelse, teknisk utveckling med mera är så väldigt varierande på den stora kontinenten.

I boken börjar hon sedan med att beskriva ”Södra Afrika” och Feddag bidrar med en vacker karta. Därefter presenterar Atinuke ett land i taget i Södra Afrika, hon berättar i några meningar om respektive land och det finns också ett par punkter med speciellt intressanta saker. Om Lesotho till exempel får läsaren veta att det är ett av världens högst belägna länder, att det är kallt och går bra att åka skidor där och att det finns många klädfabriker som tillverkar kända märkeskläder. Hon nämner också att man hittat fossil med dinosauriespår där och att landet säljer el och vatten till Sydafrika. 

Så det vi får veta är inte traditionell basfakta om de olika länderna, utan mer spännande och kanske lite udda saker. Men jag tycker också att hon ger en bild av de olika länderna, både natur och hur folk lever. Varje uppslag innehåller stora illustrationer som förutom kartor föreställer människor, städer, landskap och annat som texten handlar om. Det är vackra och färgrika bilder som illustrerar och förstärker det som står i texten. Och jag blir nyfiken på länderna, känner att jag vill veta mer. 

Jag tycker mycket om Atinukes sätt att skriva. Hon berättar enkelt och tydligt, och hennes kärlek till Afrika smittar. ”I Tunisien finns gott om vackra moskéer med gyllene kupoler, höga taggiga katedraler och svala kaklade synagogor dit muslimer, kristna och judar går för att be. På de skuggiga gatorna utanför sitter familjer på restauranger och kaféer och äter sin favoritmat.” Visst låter det härligt! Jag vill verkligen åka dit. Eller kanske till Centralafrikanska republiken? ”I skogarna fladdrar miljontals fjärilar omkring likt blommande juveler. På natten glittrar himlen över savannen av stjärnor, likt diamanter i skyn.”

Om jag vore lärare skulle jag högläsa om olika länder, kanske bildgoogla tillsammans med eleverna för att få se mer om det som berättas i boken. Jag skulle också ta fram den ifall eleverna ska göra egna arbeten om länder. Basfakta kan eleverna få fram i NE eller på Globalis men för att få veta mer om livet på riktigt blir Afrika, fantastiska Afrika bra.

+ tydlig innehållsförteckning
+ man får lära sig säga ”välkommen” på en massa olika afrikanska språk
– inget register, trots att det enligt innehållsförteckningen ska finnas
– faktafel om nilkrokodiler, de finns inte längre i Nilen i Egypten

Cilla Dalén

Afrika, fantastiska Afrika
Författare: Atinuke
Illustratör: Mouni Feddag
Översättare: Annika Meijer
Förlag: Trasten 2023 (originalutgåva 2019)
ISBN: 9789189751019
Antal sidor: 80

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *