Myrornas rekordbok

Myrornas rekordbok är en riktigt intressant och fin bok om myror från olika delar av vår jord. Biologen och vetenskapsjournalisten Katja Bargum skrev för femton år sedan en doktorsavhandling om ”myrors sociala evolution” – en riktig expert alltså. Och förra året kom denna innehållsdigra barnbok om myror, fylld med intressanta uppgifter om alla upptänkliga aspekter av att vara myra. 

  • Arbetarna bland hästmyror på Borneo försvarar myrboet mot angripare genom att spänna magmusklerna så hårt att bakkroppen spricker och ut far en giftig vätska! 
  • Bladskärarmyror planterar svampar, gödslar och bekämpar sjukdomar på svampen!
  • Och draculamyror suger blod ur sina egna larver när de blir hungriga!

Det är nog inte svårt att förstå att ni måste läsa den här boken.

Boken innehåller mycket information, de olika uppslagen har rubriker som ”Det bästa luktsinnet”, ”Den listigaste myran” och ”Myran som rest längst”. Det är alltså ett slags rekord som förklaras på varje uppslag, men jag gillar att det ändå är rätt mycket text. Det är inte fragmentariska sensationer utan rekordet i rubriken förklaras ordentligt.

Dessutom tycker jag mycket om illustrationerna och formgivningen som Jenny Lucander gjort. Alla uppslag har stora ytor med en eller flera bilder som är vackra och roliga och förtydligar texten. De små korta replikerna i pratbubblor har hög fnissfaktor.

Och så är det silverbokstäver på omslaget!

Cilla Dalén

Myrornas rekordbok
Författare: Katja Bargum
Illustratör: Jenny Lucander
Förlaget 2022
ISBN: 9789523334601
41 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *