Vladimir Putin: ett liv

Vladimir Putin föddes 1952 som enda överlevande barn till ett par i Leningrad. Han var ett bråkigt barn, styrslade till sig genom sportande och ville i tonåren bli KGB-agent. Först studerade han men som 23-åring fick han tjänst inom KGB. När Sovjetunionen brakat ihop arbetade han hos en demokratiskt vald borgmästare. Senare kom han till Kreml där han gjorde en mycket snabb karriär och blev premiärminister och president. Därefter är Putins liv antagligen någorlunda bekant.

Författaren Tomas Dömstedt förklarar i boken Vladimir Putin: ett liv hur Putin blev uppskattad av många genom att ekonomin under hans första år vid makten blev bättre. Hans popularitet berodde också på att många kvinnor tyckte att han var en god förebild som nykter familjefar. Varje år dödas tusentals kvinnor i Ryssland av sina berusade män. Men när ekonomin blev sämre fick han börja manipulera systemet för att kunna sitta kvar vid makten. Yttrandefriheten avskaffades, politisk opposition bestraffades och han ändrade i reglerna så att han kunnat regera mycket längre än som var tillåtet när han tillträdde som president.

Bokens sista kapitel handlar om krigen i Tjetjenien, Georgien och Ukraina och Tomas Dömstedt avslutar med att säga att Vladimir Putin kommer att bli ihågkommen för det orättfärdiga anfallet på Ukraina.

Boken om Vladimir Putin ingår i serien Ett liv som har ungdomar och vuxna i behov av lättläst som målgrupp. Språket är relativt enkelt; relevanta ord som oligarker, korruption och marknadsekonomi används ändå och presenteras med en ordförklaring när de förekommer första gången. På nästan varje uppslag finns det stora fotografier med förklarande bildtexter. Innehållsförteckning, register och lista med viktiga årtal finns med, samt en föredömlig källförteckning. 

Det var en händelse att jag började med boken, den låg på ett bord på jobbet när jag behövde något att läsa en kort stund. Jag var inte intresserad av Vladimir Putin!

Men redan efter några få sidor hade jag ändrat mig. När Tomas Dömstedt nämnde belägringen av Leningrad och hur den hade drabbat Putins familj innan han var född kom jag att tänka på Katarina Kuicks gripande barnroman Veras krig. Den fasansfulla skönlitterära skildringen laddade faktaboken med känslor och jag fortsatte läsa. Själva personen Vladimir Putin blev fascinerande men framför allt uppskattade jag sedan beskrivningen av den politiska utvecklingen. Det här med att läsa faktaböcker för barn och unga kanske så småningom gör mig till en allmänbildad och klok person.

Cilla Dalén

Vladimir Putin: ett liv
Författare: Tomas Dömstedt
Vilja förlag 2023
ISBN: 9789179494964
71 sidor

Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *