Vega upptäcker återvinning

Vega upptäcker återvinning är den andra delen i en serie faktabilderböcker om hur staden fungerar. Författaren Ellen Hall är till vardags vatten- och avloppsingenjör och den första boken i serien handlade just om vatten och avlopp. Nu har turen alltså kommit till återvinning. Boken börjar med att Vega blir nyfiken på vad som händer med bananskalet hon kastar i den bruna påsen under diskbänken.

Det här är en gestaltad faktabok som använder en berättelse som utgångspunkt för att förklara hur återvinning går till och varför det är så viktigt. Efter en kort scen hemma i köket med pappa ger sig Vega iväg till grannen Fredde, som är renhållningsarbetare. Han tar med Vega till jobbet nästa dag och visar och förklarar allt hon vill veta. De hämtar upp sopor i staden, lämnar dem på avfallsanläggningen, tittar förbi återvinningscentralen med återbruket samt besöker biogasanläggningen och förbränningsanläggningen. Det lilla vardagsäventyret varvas med beskrivningar av vad som händer på de olika anläggningarna och några sidor visar hur återvinning av olika material går till. Texten är saklig och förklarar de olika processerna så att ett barn ska förstå, men en del svåra ord förekommer, exempelvis mikroorganismer, nedbrytning och oupplöslig. På vissa uppslag finns små faktarutor med korta förklaringar.

Emily Ryans illustrationer är en stor del av behållningen med boken. De har den detaljrikedom som en bok av det här slaget behöver, framförallt i de många bilderna som visar själva återvinningsprocesserna och avfallet, men också ett uttrycksfullt serietidningsmanér. Renhållningsarbetaren Fredde har till exempel en uppsvälld överkropp som får honom att likna en klassisk superhjälte, men han skildras samtidigt som en omtänksam person som påtar i trädgården och bjuder Vega på fika uppe på deponikullen intill avfallsanläggningen. En modern återvinningssuperhjälte, alltså – vilket rimmar väl med författarens ambition att göra fler barn intresserade av samhällsviktiga yrken.

Det här är en bok som passar bra att högläsa för barn i förskole- eller lågstadieåldern. Den avslutas med en sida om hur man kan minska på skräpet, och här finns riktigt bra tips som går ut på att inte köpa grejer i onödan, laga trasiga saker och att låna istället för att köpa nytt. Vega upptäcker återvinning skulle kunna vara en perfekt utgångspunkt för temaarbeten på förskola, fritis och i lågstadiet om hur återvinning fungerar på den egna orten och samtal om varför det är så viktigt. Illustrationen som visar hur en igelkott, en svan, en räv och en ko skadas av skräp kan få vem som helst att skynda sig ut i naturen för att plocka upp plastpåsar, konservburkar och PET-flaskor. 

+ Faktagranskad

Annelie Drewsen

Vega upptäcker återvinning
Författare: Ellen Hall
Illustratör: Emily Ryan
Förlag: Rabén & Sjögren, 2023
ISBN: 9789129742633
Antal sidor: 32

En kommentar till “Vega upptäcker återvinning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *