Superhajar och andra djur i djupet

En riktigt stor och maffig bok om hajar och andra djur i vattnet! 

Större delen av Superhajar och andra djur i djupet består av att varje uppslag presenterar en art med flera bilder, två faktarutor, en inledande text och en till ruta med en kort text. På vissa uppslag finns lite mer text eller detaljerade bilder med tillhörande förklaringar. I början och i slutet av boken finns några uppslag som mer allmänt beskriver havet, dess olika miljöer och människornas utforskande av djupen. Förutom fiskar behandlas även några andra djur som lever helt eller delvis i havet.

Såna här praktverk om spännande djur har man sett förut, men det som gör mig glad när jag läser den här boken är att texten är klart barnvänlig. Ibland kan liknande böcker ha så abstrakt vetenskaplig information att det är väldigt svårt att läsa dem tillsammans med barn, och nästan omöjligt för barn att läsa på egen hand. Men texten här är konkret och det märks att författaren tänkt sig ett barn som läsare. Här följer ett citat som exempel:

Det kan vara svårt för fiskar att hålla sig rena och friska på korallrevet för det finns små djur, som kallas parasiter, som klänger sig fast vid fiskar och äter av deras hud och blod. För att få bort dem kan fiskarna simma till en blå putsarfisk. De håller oftast till på vissa ställen på revet så att andra fiskar vet var de kan hitta dem. Putsarfisken hälsar sin kund välkommen med en liten dans och knaprar sedan bort parasiterna och putsar tills fisken blir ren.

Jag tror att Superhajar är ett säkert kort som present till nästan alla barn i åldrarna 3-12 år. Och så får man hoppas att ungarna låter oss vuxna läsa också, för det är verkligen fascinerande läsning.

+ Register
+ Ordlista och förklaringar av förkortningar

Cilla Dalén

Superhajar och andra djur i djupet
Författare: Derek Harvey
Översättare: Shu-Chin Hysing
Lind & Co 2023
ISBN 9789180185653
208 sidor

En kommentar till “Superhajar och andra djur i djupet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *