I sin bok Tänk som en forskare berättar den medicinska forskaren Emma Frans om olika aspekter av vetenskap och forskning, framför allt kvantitativ sådan. Hon förklarar hur forskare arbetar och beskriver den vetenskapliga processens olika delar. Frans skriver tydligt och ganska enkelt, hon tilltalar läsaren med ”du” och uppmanar duet att tänka och ibland pröva. Bilderna av Anders Végh Blidlöv är tuffa och boken kan tilltala både ungdomar och äldre barn.
Emma Frans skriver i början av boken att vetenskap ”kan liknas vid ett pussel där det krävs många bitar och mycket tid innan man får en tydlig bild av vad motivet föreställer”. Hon ger exempel ur historien om hur olika vetenskapsmän formulerat hypoteser, prövat dem med experiment och så småningom skapat ny kunskap. Alla kan ha fel och forskarnas resultat är preliminära. Men de är ändå viktiga att arbeta efter tills ny forskning nått ännu längre.
Det är inte enkelt att bevisa något. I boken finns en ”evidenspyramid” som illustrerar att experimentella studier brukar anses väga tyngre än observationsstudier, men att studier som sammanfattar resultat från flera olika studier bör ge de mest trovärdiga resultaten.
Emma Frans skriver också en hel del om varför vi människor inte alltid tror på forskning. Vad det är som lockar i konspirationsteorier till exempel, och vilka olika former av ”kognitiva bias” som brukar göra att vi inte fattar de klokaste besluten. Hon berättar också om vad vetenskapen säger om hur vi ska bemöta dem som inte tror på vetenskap.
Jag tycker att Emma Frans lyckas väl med förklara hur komplext det är med vetenskap men ändå övertyga mig som läsare att det är nödvändigt att försöka förstå vad forskningen kommit fram till, och hur. Det låter spännande att vara forskare, att försöka klura ut bättre och bättre förklaringar till det vi observerar i vår omvärld.
Jag har två mindre invändningar mot boken där den första är att vissa av exemplen och experimenten läsare uppmanas göra är lite långt ifrån själva innehållet i boken. De är spännande men jag tror inte att de hjälper förståelsen av bokens ämne. Den andra invändningen är den alldeles för korta ordlistan som finns i slutet av boken. Den borde ha ersatts med ett ordentligt register, med fler begrepp men också sidhänvisningar till de ställen i boken där begreppen reds ut ordentligt. Men som helhet är boken utmärkt och ämnet angeläget!
Cilla Dalén
Tänk som en forskare
Författare: Emma Frans
Illustratör: Anders Végh Blidlöv
Förlag: Bonnier Carlsen 2022
ISBN: 9789179774059
Antal sidor: 124