Giftigt och farligt i naturen – allt du behöver veta!

Tänk att falla ner i ett slukhål! Eller att begravas i en lavin, bli träffad av blixten eller bli fastklämd under en rotvälta. Okej, risken kanske inte är enorm, men heller inte obefintlig. Andra faror är betydligt mer påtagliga, som att man kan gå vilse i skogen eller gå igenom isen på vintern. Att veta vad man ska göra i en sådan situation kan vara livsavgörande.

Boken Giftigt och farligt i naturen – allt du behöver veta! är en katalog över faror som lurar i svensk natur. Det är författaren Celia Svedhems andra bok efter debuten Stora boken om bläckfiskar. Båda böckerna är illustrerade av Filippa Widlund, som är en riktig faktaboksveteran (kanske mest känd för att ha illustrerat Johan Anderblads Bojan-serie).

Nu kanske någon muttrar något om att man inte ska skrämma upp barn i onödan.  Muttra på, för om någon verkligen ÄR rädd för naturen är det självklart att vi ska ta den rädslan på allvar. Och med tanke på att författaren är psykolog är jag övertygad om att hon tänkte igenom detta några varv innan hon fattade pennan. I förordet konstaterar Svedhem att ”bland det bästa som finns” är att vara ute i skog och mark, men att det faktiskt finns en och annan fara. Sedan vänder hon sig till läsaren och säger: ”Men bara lugn. I den här boken går vi igenom farorna, hur du kan undvika dem och vad du ska göra om något händer. Läs – och känn dig lugn och säker i naturen!”

Därefter avverkas fara efter fara på 18 lättöverskådliga och rikt illustrerade uppslag. Det börjar med däggdjur som björn, älg, varg och järv, och fortsätter sedan med bland annat huggormar, giftiga växter, fästingar och skogsbränder. Texten är lättläst och uppdelad i kortare avsnitt. Förutom att beskriva de olika farorna och hur man bör agera i en given  situation finns en rad korta berättelser om olika personer som utsatts för de olika farligheterna, till exempel tre tjejer som lekte Robinson och smakade på den giftiga sprängörtens rot eller mannen som fastnade med foten i en rotvälta och blev fast i skogen i fem dagar. Lyckligtvis slutar dessa små anekdoter väl, medan de faktiska tragedierna och dödsolyckorna nämns mer översiktligt, som att mellan 60 och 80 personer i Sverige drunknar varje år.

Under läsningen blir jag tvungen att googla då och då, för att få veta mer om någon farlig växt eller något av de fall som beskrivs. Ibland vill jag också se en tydligare bild av någon fara, framförallt växterna. Filippa Widlunds illustrationer är tydliga och intresseväckande, ofta roliga och ibland affischsnygga, men någon enstaka gång saknar jag den detaljrikedom som krävs för att se skillnaden mellan exempelvis hundkäx, odört, sprängört och björnloka. Här är samspelet mellan bild och text viktigt, då texten beskriver fler kännetecken och även uppmuntrar läsaren att rådfråga en flora eller en igenkännings-app för växter i mobilen.   

Sammantaget är detta en informativ och intressant bok för den som visas i naturen. Den beskriver även allemansrätten och hänvisar till bra källor för ytterligare information, såsom krisinformation.se, giftinformation.se och 1177.se. För en bibliotekarie eller lärare som vill arbeta med källtillit kan denna bok funka fint som utgångpunkt. Dels är det tydligt att information kan vara livsavgörande, dels finns det några förslag på pålitliga webbplatser. Boken lär även ge upphov till en hel del informationssökning – för det är nästan omöjligt att inte vilja veta ännu mer om kvicksand, maneter och förfrysning efter att ha läst den här boken.

+ Innehållsförteckning och register
+ Avsnitten om djur och svampar är faktagranskade av biolog Peter Nilsson
+ Att farliga och ätliga växter visas intill varandra med tydliga symboler om vilka som är farliga och vilka man kan äta

Annelie Drewsen

Giftigt och farligt i naturen – allt du behöver veta!
Författare: Celia Svedhem
Illustratör: Filippa Widlund
Förlag: Bonnier Carlsen, 2023
ISBN: 9789179778156
Antal sidor: 48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *