Stora boken om bläckfiskar

På sidan 37 i Stora boken om bläckfiskar sitter två diamantformade bläckfiskar uppflugna på en klippig havsbotten. De har lagt varsin tentakel om varandra och vänt ryggen till läsaren. Mellan dem stiger bubblor upp genom det svarta vattnet, varav en är hjärtformad. Över havsytan långt ovanför deras huvuden speglar sig månen. Illustrationen av Filippa Widlund fångar exakt den där känslan jag älskar med illustrerade faktaböcker. Det är tydligt och informativt, men också stilrent och med exakt rätt dosering av humor och förmänskligande. Av den kortfattade texten på sidan lär jag mig att diamantbläckfisk är den enda bläckfiskarten som lever tillsammans i par. Då har jag redan läst att de flesta åttaarmade bläckfiskar är solitärer, men att människan på ett par olika platser har funnit åttaarmade bläckfiskar som lever i grupp.  Utanför Australien bor ett gäng bläckfiskar tillsammans på ett ställe som fått namnet Octopolis och en liknande plats kallas Octlantis!

Författaren Celia Svedhem har en bakgrund som skribent och psykolog. Stora boken om bläckfiskar är hennes debut och på förlagets hemsida framgår att hon började intressera sig för bläckfiskar när hon läste en faktabok om dinosaurier för sina barn och fick syn på en bläckfisk bland urtidsödlorna. Nyfikenheten ledde till efterforskningar och så småningom den här boken. Det var helt rätt av förlaget att para ihop Svedhem med Widlund, som är en rutinerad illustratör som arbetat både med läromedel och barnböcker. Tillsammans har de gjort en oemotståndlig faktabok i härligt stort format.

Det är ett ganska typiskt upplägg med snyggt formgivna uppslag där illustrationerna får ta plats och texten är kortfattad och men med hög faktahalt. Vissa begrepp som evolution och kamouflage förklaras lite mer utförligt. Texten och illustrationerna samspelar fint och gör läsningen till ett nöje. Vissa uppslag innehåller små berättelser om människor som kommit i kontakt med bläckfiskar och jag blir ofta sugen på att ta reda på ännu mer om dem. Tänk att ha en bläckfisk som lekkamrat till exempel!

Det här är en fascinerande bok som nog kommer att göra många barn och deras vuxna glada. Personligen hade jag gärna lärt mig ännu mer om bläckfiskar, till exempel om sifonen, deras tre hjärtan och den militära forskning som ska försöka efterlikna bläckfiskarnas avancerade sätt att kamouflera sig. För att stilla min nyfikenhet ska jag genast reservera vuxenboken Djupsinne – hur bläckfisken började tänka av Peter Godfrey-Smith på bibblan. Jag antar att Celia Svedhem har använt sig av den under arbetet med sin bok. Kanske kan hennes debutbok bli en liknande succé för en yngre publik?  

+ Hänvisningar till bland annat Netflixfilmen Bläckfisken och jag fungerar både som källhänvisning och filmtips till den som vill veta mer
+ Faktagranskad
– Saknar innehållsförteckning och register

Annelie Drewsen

Stora boken om bläckfiskar
Författare: Celia Svedhem
Illustratör: Filippa Widlund
Bonnier Carlsen, 2022
ISBN: 9789179772161
48 sidor

En kommentar till “Stora boken om bläckfiskar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *