Djur som sover

Jag har läst fem olika böcker som handlar om sovande djur. Det började med att jag fick Djuren sover av WWF och Oskar Jonsson (Bonnier Carlsen, 2022) i min hand. I boken samsas foton med gulliga färgillustrationer av Oskar Jonsson. Varje djur får ett uppslag där bilderna tar störst plats. Samspelet med fotona och illustrationerna är väldigt fint och skapar en tilltalande helhet. Den korta texten är intressant, lätt att läsa och har ibland ett du-tilltal. På vissa uppslag finns en liten robot som kommer med korta frågor och kommentarer. Denna bok ingår i serien Världens vilda djur och royaltyintäkterna går oavkortat till WWF. 

Snart upptäckte jag att det finns en bilderbok med exakt samma titel – Djuren sover – av Kjersti Annesdatter Skomsvold och Mari Kanstad Johnsen (Rabén & Sjögren, 2023). Den är översatt från norska av Ellen Karlsson. Det här är en skönlitterär bilderbok om Bo som är ”full av bus”. När det blir läggdags ställer han sig på ett ben och förklarar för mamma att han redan lagt sig. ”Vad menar du?” frågar hon. Då förklarar Bo att han är en papegoja. På nästa uppslag syns en papegoja och i dialogform förmedlas lite fakta om hur papegojan sover. Så här fortsätter det och Bo sover som en ko, en björn, en havsutter, en valross och ytterligare några djur tills han till sist somnar och mamma viskar att han är en tornseglare. Det här är ingen klassisk faktabok, utan en skönlitterär berättelse där fakta smygs in hela naturligt. Illustrationerna fångar både Bos lek med mamma och den föreställningsvärld som de delar med varandra. Bilderna är färgstarka, ofta med starka kontraster och intressanta kompositioner samt med en stil som lånar element från barns egna teckningar. Det här boken fångade mig direkt. Samspelet mellan bild och text är perfekt och det finns en oemotståndlig värme i gestaltningen av relationen mellan mamma och barn. När Bo blir en havsutter säger mamma: ”Jag bäddar in dig i lite tång, fäster dig som i ett ankare. Jag håller hårt om dig. Då kan du inte försvinna.”  

Två år tidigare kom Sova som en haj av Lisa Ragvals och Emma Göthner (Alfabeta, 2021). Den bygger på exakt samma grundpremiss som föregående bok: ett barn som förhalar sänggåendet genom att låtsas sova som olika djur. Här är det Billie som säger till pappa att hon är en fladdermus, en snigel, en haj och så vidare. Även i denna bok finns det en skönlitterär ramberättelse, men faktainslagen är tydligare. Varje djur har ett eget uppslag med rubrik och ett eller två stycken text om hur djuret sover. Illustrationerna är charmiga och låter även här barnet kliva rakt in i sin fantasi. Det sista djuret som beskrivs är ”Barn” och där handlar det helt enkelt om hur människor sover. Boken är faktagranskad.

I Snark! – så sover djuren av Sara Åhlström och Rickard Blom (Idus förlag, 2021) berättas i korta texter och humoristiska och färgstarka illustrationer om hur en rad djur sover. Här får djuren namn (som koalan Barbro, vithajen Kurt och havsuttrarna Selma och Ruben) och gör ibland mänskliga saker som att läsa en bok (under vatten!), bära kläder och ha partyhatt (också det under vatten!). Det finns ett genomgående du-tilltal, som på sista uppslaget undrar: ”Och du då? Hur sover du?” Det finns säkert de som roas av den här typen av bok, men själv tycker jag att humorn är lite väl flåsig. Även den här boken är faktagranskad.

Den sista boken jag har läst är Sov gott – upp och ner & under vattnet! av Thérèse Bringholm, Inger Scharis och Lena Forsman (En bok för alla, 2013). Jag hittade en utgåva från 2013 på biblioteket, men den gavs ut första gången redan 2010. Det här är en bok som utnyttjar bläddringseffekten genom att ställa en fråga till läsaren och ge svaret på nästan uppslag: ”Men sova flera månader i sträck – vem gör det?” På uppslaget efter presenteras igelkotten som ”rullar ihop sig till en liten boll och sover hela vintern i en hög med kvistar och löv”. Även här är illustrationerna humoristiska, men inte riktigt lika uppskruvat som i föregående bok. Visst snuttar en orm på en napp och en tornseglare har fått strumpor, men framförallt är det mimiken hos djuren förmänskligats på ett ganska charmigt sätt. Det här är den enda bok där havsuttern inte är med – kanske världens gulligaste sovande djur?

Att läsa flera böcker med likartat faktainnehåll är intressant. Om jag ingick i ett arbetslag på en skola skulle jag kunna tänka mig att närläsa flera böcker på detta sätt och ha dem som utgångspunkt för att diskutera exempelvis litterär kvalitet. Det blir väldigt konkret utifrån skillnaderna mellan olika verk. På samma sätt skulle dessa böcker kunna vara underlag för en diskussion om gränsdragningen mellan fakta och fiktion, exempelvis med hjälp av den modell som Elsa Gómez presenterar i sin bok Faktaboken som pedagogisk resurs. Jag kan också tänka mig att det kan vara givande att läsa böckerna, eller delar av dem, tillsammans med barn och göra jämförelse. Flera av djuren återkommer, och det skulle vara enkelt att låta eleverna närläsa olika slags texter om och bilder av samma djur. I vilken bok lär man sig mest om havsuttern? Vilka bilder är mest realistiska, informativa eller intresseväckande? Hur svåra är texterna i de olika böckerna? Vilken bok vill man läsa igen – och varför?

Annelie Drewsen

Djuren sover
Författare: Världsnaturfonden WWF
Illustratör: Oskar Jonsson
Bonnier Carlsen, 2022
ISBN: 9789179771058
32 sidor

Djuren sover
Författare: Kjersti Annesdatter Skomsvold
Illustratör: Mari Kanstad Johnsen
Översättare: Ellen Karlsson
Rabén & Sjögren, 2023
ISBN: 9789129741612
72 sidor

Sova som en haj
Författare: Lisa Ringvals
Illustratör: Emma Göthner
Alfabeta, 2021
ISBN: 9789150121360
32 sidor

Snark! – så sover djuren
Författare: Lisa Ringvals
Illustratör: Emma Göthner
Idus förlag, 2021
ISBN: 9789150121360
32 sidor

Sov gott – upp och ner & under vattnet!
Författare: Thérèse Bringholm och Inger Scharis
Illustratör: Lena Forsman
En bok för alla, 2013
ISBN: 9789172216655
30 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *