Ett ord för blod

”Det var som om sorgen  hade blivit en livsstil bland oss. Den band oss samman och definierade våra liv”, skriver Faysa Idle efter att hennes äldre bror blivit mördad och familjen ska ta avsked av honom. Runt omkring dem finns fler somaliska mammor som också begravt sina söner. Böner och gråt hörs från systrar och bröder, söner och döttrar, mammor och pappor.

Ett ord för blod är en självbiografisk skildring av en ung kvinna som växer upp i ett sammanhang där en kriminell livsstil ofta tycks vara det enda alternativet. Redan som barn får hon lära sig av sin äldre bror hur hon ska agera om polisen knackar på dörren. Det som från början är ett slags lek blir så småningom vardag, och polisrazziorna blir med åren så vanliga att det inte är någon idé att laga det uppbrutna dörrfodret.

Det är modigt av Faysa Idle att berätta sin historia. Hon är omgiven av personer med stort våldskapital och familjen har under lång tid levt med en stark hotbild. En av hennes bröder har en framträdande roll i ett gäng i Järvaområdet. Faysa Idle berättar konkret och reflekterande om hur hennes eget liv, som en somalisk tjej i Tensta, påverkas av den gängkonflikt som eskalerade i Järvaområdet under några år. Hon försöker hålla sig neutral i konflikten, men det är i praktiken omöjligt att helt stå utanför.

Den som har läst Diamant Salihus Tills alla dör kommer att känna igen själva konflikten, men får här ett helt annat perspektiv på händelserna. Starkast är de konkreta scener där Faysa Idle skildrar exempelvis hur några bråkiga tonårstjejer plötsligt blir inbrottstjuvar, eller en flykt i bil från ett bröllop där ett massmord nyss avvärjts.  Det är skrämmande att följa hur vänskap mellan jämnåriga under de tidiga tonåren åren övergår i en dödlig rivalitet. Hur kan killar som varit bästisar som barn skjuta ihjäl varandra? Boken ger inga enkla svar på det, helt enkelt för att det inte finns. Idle berättar om hur hennes och andra ungdomars liv påverkas av familjeförhållanden, krigstrauman, skolsituationen, hedersnormer, religiös extremism, gängrivaliteter och droger, hela tiden förankrat i verkliga personer, platser och händelser. Hon skriver både konkret och reflekterande.   

Jag har själv bott och arbetat i de områden Idle skriver om och kan båda känna igen en hel del och förvånas över annat. Det är precis som Idle konstaterar:  ”Man kan säga att vi lever i parallella världar i Sverige. Det är samma land men ändå helt olika platser. Att åka bara en kilometer kan ibland vara att åka hundratals mil. Det händer att någon från vår dimension tar sig över till den andra sidan, det andra landet.” Tack vare Idles bok får jag syn på en dimension av verkligheten som jag inte haft tillgång till tidigare.

När allt annat i livet är kaos vänder sig Faysa Idle till orden, poesin och böckerna. Skrivandet ger mening  och i orden och formuleringarna formas ett sällsynt hopp. Faysa Idle känner sig ibland som Pippi Långstrump och vill gå sin egen väg, vilket är svårt i en värld där männens lagar styr. Nu debuterar hon med en angelägen och stark självbiografisk skildring och vägrar låta sig tystas.

Den första upplagan verkar vara slut, så jag hoppas att förlaget ser till att rätta några störande korrekturfel när fler böcker trycks. För detta är en bok som många kommer att vilja läsa. Även om den är utgiven för vuxna läsare kommer många ungdomar från högstadiet och uppåt att vilka läsa den här boken.

Lyssna även på radiodokumentären Det regnar blod i mitt kvarter om Faysa Idle, gjord av Randi Mossige-Norheim.

Annelie Drewsen

Ett ord för blod
Författare: Faysa Idle, Daniel Fridell och Theodor Lundgren
Lind & Co, 2023
ISBN: 9789180185844
235 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *