Sverige: från norr till söder

Kanske blir du sugen på
att besöka någon av platserna.
Kanske har du redan gjort det.
Eller så räcker det att besöka platserna
genom den här boken.

Säkert finns det fler
speciella platser där du bor.
Sverige är fullt av dem.

Så står det i inledningen till den här lättlästa boken om 20 olika platser i Sverige. Sverige: från norr till söder är skriven av Moa Candil utgiven på LL-förlaget.  Den har förlagets typiska frasanpassade radfall, vilket innebär att radbrytningarna finns där det är naturliga pauser i texten, de stödjer alltså rytmen i läsningen. Det är också korta rader och hela formgivningen är enkel och tydlig. 

Varje kapitel har namnet på en plats som rubrik, omedelbart följt av en underrubrik som ger en antydan om vad det är som kapitlet berättar om. Det finns  en enkel kartbild  med platsen utmarkerad och fina tydliga fotografier, ibland med bildtext till. Boken har en innehållsförteckning i början och på slutet finns några tips om att resa i Sverige.

Och visst blir man ressugen! Jag blir nyfiken på de ställen jag inte besökt tidigare, och jag är nöjd med beskrivningarna av de jag känner till. Boken handlar både om natur, som Kebnekaise och Kvilleken och kultur, som badhuset i Varberg och karamellkokningen i Gränna. Visste ni förresten att en av våra 30 nationalparker ligger under vatten? 

LL-förlagets utgivning har ungdomar och vuxna som målgrupp, men den här lättlästa boken passar också utmärkt för barn. Den kan funka som inspiration när man ska planera semestern, men den är också fin att läsa bara för att lära sig lite mer om vårt land. Rekommenderas alltså även till skolbibliotek!

Cilla Dalén

Sverige: från norr till söder
Författare: Moa Candil
LL-förlaget 2023
ISBN 9789189149472
91 sidor
Provläs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *