Julstressad i köket? Då kan Jessica Frejs lättlästa julkokbok vara både inspirerande och lugnande. Här är antalet rätter begränsat, varje steg i tillagningen tydligt presenterat och slutresultatet festligt inbjudande.
Det här är en kokbok som i första hand sig till vuxna personer som behöver tydlighet i både text och bild. Resultatet kunde ha blivit tråkigt, men detta är så snyggt gjort att boken kan passa många andra. Jag tänker särskilt på barn i funkisfamiljer, anpassad grundskola eller nyanlända barn och ungdomar, men egentligen alla som gillar tydlighet. Här finns elva recept på rätter som passar på julbordet. Det börjar med äppelglögg och slutar med fudge med marshmallows. Däremellan lagar Jessica Frej bland annat köttbullar, grönkålssallad och risgrynsgröt.
Varje recept ges flera uppslag där varje steg beskrivs med kortfattad text och tydliga fotografier: först vad man ska ta fram (till exempel skärbräda, olika mått eller kastruller), sedan vilka ingredienser som behövs och hur mycket av varje. Till sist visas steg för steg hur rätten tillagas, också i både text och bild.
Recept är ofta svårlästa och förutsätter en massa förkunskaper. Men inte i den här kokboken. Dessutom är ambitionsnivån lagom. Det kanske räcker att göra egen kristyr att dekorera köpta pepparkakor med? För den som vill lära sig några rätter att laga inför jul utan att drunkna i idéer och förslag är denna bok perfekt. Själv har jag varit på jakt efter ett recept på en god, glutenfri saffranskaka till julbordet, och kommer garanterat att testa Jessica Frejs kladdkaka med saffran. Den ser riktigt mumsig ut. Ja, det gör faktiskt varenda rätt i den här boken, och det är mycket tack vare Lina Eidenberg Adamos stämningsfulla och snygga fotografier.
Annelie Drewsen
Laga julmat
Författare: Jessica Frej
Fotograf: Lina Eidenberg Adamo
LL-förlaget 2023
ISBN: 9789189149489
Antal sidor: 90
Provläs