Fakta om fiske och Fakta om fiskar

Jakt och fiske är två intressen som vi bibliotekarier brukar önska oss fler böcker om, eftersom många barn och ungdomar är intresserade av det. Nu finns det två böcker från lättlästförlaget Nypon av Tomas Dömstedt som heter Fakta om fiske respektive Fakta om fiskar. Båda handlar om svenska förhållanden och innehåller mycket information om sina ämnen. 

I Fakta om fiskar får läsaren lära sig om fiskars anatomi, livsvillkor och matvanor. Några olika fiskarter beskrivs kortfattat och dessutom finns det en lite längre text om ålar, dessa fascinerande fiskar.

I Fakta om fiske beskrivs både yrkesfiske och sportfiske med betoning på det senare. Hur det går till att fiska med olika redskap är huvudinnehållet i boken, men det står också lite om fiskets historia, lagar och regler och hur man kan döda en fisk utan att den lider mer än nödvändigt.

Böckerna är väldisponerade och enkla att orientera sig i. De har fina bilder som förtydligar texten, innehållsförteckning och register.

Tomas Dömstedt är mycket skicklig på att skriva intressant och informativt på ett tydligt sätt. Han har skrivit mängder av lättlästa faktaböcker och de är genomgående mycket bra. Hurra för Tomas Dömstedt!

Cilla Dalén

PS På Nypon förlag finns nu även boken En dag som jägare, tidigare utgiven på Hedvig förlag. Så även jaktintresserade personer har åtminstone en lättläst faktabok att läsa.

Fakta om fiske
Författare: Tomas Dömstedt
Nypon förlag 2023
ISBN 9789180770125
31 sidor
Provläs

Fakta om fiskar
Författare: Tomas Dömstedt
Nypon förlag 2023
ISBN 9789180770132
31 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *