Storbritannien: små roliga fakta

När jag såg boken på webben och läste titeln Storbritannien: små roliga fakta så trodde jag att detta var en bok för småbarn, kanske nästan en pekbok. Men så är det inte, med boken i handen ser jag att Therése Cardell mer vänder sig till äldre barn. 

Boken börjar med en karta över Storbritannien och en sida med grundläggande information. Sedan presenteras 21 olika saker på varsin sida. Det är en blandning av personer, byggnadsverk, kläder, dagar… Varje företeelse har en text på ungefär 6-10 meningar och en färgglad förtydligande bild som ofta täcker hela sidan. 

Det är rolig läsning, och lärorik. Om jag planerade en resa till London skulle jag fått lite tips här, till exempel att det finns en gångbana av glas högst upp på Tower bridge. Och om jag var en skolelev på mellanstadiet så skulle jag kunna använda boken för att få uppslag till vad man kan skriva om i ett skolarbete om Storbritannien. Det är idel trevliga saker som beskrivs, konflikter och problem får man läsa om någon annanstans.

Jag har också några invändningar mot boken. Till exempel skriver Cardell i inledningen att Storbritannien är ett örike bestående av länderna England, Skottland, Wales och Nordirland men omedelbart efteråt använder hon ordet ”landet” när hon menar Storbritannien. Och staten Irland har totalt försvunnit, både på kartan i början där landområdet blivit hav, och i texten om St. Patrick’s Day. Men i huvudsak tycker jag att informationen verkar rimlig.

Det finns två böcker till i samma serie, de heter Japan respektive Sverige, med tillägget små roliga fakta.

+ Spel och frågesport i slutet av boken
– Varken innehållsförteckning eller register

Cilla Dalén

Storbritannien: små roliga fakta
Författare och illustratör: Therése Cardell
Idus förlag 2023
ISBN 9789176349793
36 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *