True crime 1: 10 grymma brottslingar

I somras kom boken 10 grymma brottslingar ut på Bonnier Carlsen. Det är del 1 i en serie med namnet True crime och är skriven av Andreas Palmaer och illustrerad av Henrik Jonsson. I vår ska nästa bok i serien komma, den heter 10 vassa brottsbekämpare.

True crime lockar, många av mina högstadieelever brukar säga att det är något de skulle kunna tänka sig att läsa om. Och när mellanstadieeleverna önskade böcker ur Barn- och ungdomsbokskatalogen i höstas valde många just den här.

I tio kapitel berättar Palmaer om väldigt olika brottslingar och deras spektakulära kriminella verksamhet. Det är seriemördare, bankrånare, psykiskt sjuka personer, totala klantskallar och till och med en björn. I slutet av varje kapitel berättas om brottslingens vidare liv (ofta i fängelse) och det finns några korta punkter med kringinformation, till exempel om liknande brott. Illustrationerna är ganska hemska, de påminner om svartvita serietidningar för ungdomar och vuxna.

Palmaer använder historiskt presens som gör att det känns som om vi är med när brotten pågår. Det är snabbt berättat med korta stycken men även tydligt och enkelt att förstå. Det är väl bara när prostitution nämns på ett ställe, och något som kanske är en våldtäkt före ett mord, som Palmaer inte förklarar ordentligt. 

Jag gillar tonen i boken. Den beskriver omständigheterna runt de hemska brotten på ett spännande sätt utan att snaska i själva våldet. Brottslingarna glorifieras inte och alla blir bestraffade eller dör, utom björnen och en person som moraliskt sett är en hjälte och inte en skurk. Jag tror att de barn/ungdomar som lockas av framsidans löfte om TRUE CRIME kommer gilla läsningen och se fram emot nästa del i serien.

Cilla Dalén

True crime 1: 10 grymma brottslingar
Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Henrik Jonsson
Bonnier Carlsen 2023
ISBN 9789179790844
100 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *