Patriarkatet faller

Patriarkatet faller är en faktabok i serieformat, den är bitsk och rolig och full med kunskaper. 

Boken börjar med att författaren Marta Breen och illustratören Jenny Jordahl introducerar termen ”patriarkat” och berättar om hur filosofer, läkare, religiösa ledare och kulturmän genom historien hävdat mäns överlägsenhet med de mest befängda påståenden. 

Det är mängder med namn som droppas här och fortsättningsvis genom hela boken. Det är långa listor med karlar som kommit med olika misogyna påståenden, de flesta av dessa mäns namn känner jag väl igen. Det finns också massor med kvinnor som gjort stora saker, kämpat, skrivit smarta texter med mera och tyvärr känner jag igen ett fåtal av de namnen. Min egen okunnighet blir alltså ett bevis på att jag levt i ett samhälle som väl tagit tillvara patriarkatets intressen, och på att den här boken är viktig!

Starka kvinnor har använt sig av olika strategier för att ändå kunna ta plats och verka i manssamhället. Författare har skrivit under manliga pseudonymer, kvinnor har klätt ut sig till män och de har vägrat att gifta sig. Emily Dickinson, farao Hatshepsut och drottning Kristina lyfts fram som kända exempel på dessa företeelser. Madame de Staël, som lyckades leva ett fritt och intellektuellt liv, berättas det också om. En av alla de roliga bilderna visar hur en liten ilsken Napoleon pekar ut en stor sur Madame de Staël ur landet. 

Vi får i boken många exempel på mäns oförmåga att se på kvinnor på ett jämställt sätt. Termerna ”den manliga blicken” och ”slutshaming” förklaras och exemplifieras. I slutet av boken blir det högtidlig utdelning av brons-, silver- och guldmedaljer i tävlingen ”Tidernas sexist”. Vilka pristagarna är får ni läsa själva!

Marta Breens text är tydlig och koncentrerad. Och bildernas humor är verkligen på kornet, de förstärker budskapet i texterna. Jag är särskilt förtjust i minspelet hos alla korkade karlar. Jag rekommenderar starkt boken till alla från sådär 12 års ålder. Även killar!

+ Lista med referenser på slutet

Cilla Dalén

PS Marta Breen och Jenny Jordahl har även gjort boken Kvinnor i kamp i samma stil som denna.

Patriarkatet faller: sexismens historia och kvinnors motståndskamp
Författare: Marta Breen
Illustratör: Jenny Jordahl
Översättare: Henny Hellquist
Natur & Kultur 2022
ISBN 9789127175976
99 sidor
Boktrailer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *