Fantastiska djur i Arktis

Fantastiska djur i Antarktis är den fjärde boken i Beta Pedagogs serie ”Fantastiska djur”, samtliga skrivna av Anna Hansson. Boken innehåller många fina fotografier, minst halva satsytan upptas av dessa. Texten ligger ibland i vitfärgade ytor på fotografierna, ibland finns den på ena sidan på uppslaget medan den andra består av en bild.

Efter ett uppslag med en introduktion till Antarktis och framför allt dess klimat presenteras en djurart i taget. Det är allt från antarktisk krill till kaskelot som vi får läsa om. Informationen är intressant – jag blir allra mest fascinerad av vandringsalbatrossen som kan ha 3,5 meter mellan vingspetsarna – jösses! Det är den största albatrossen står det i boken. I Wikipedia får jag veta att det innebär att den är den nu levande fågelart som har störst vingspann av alla. Det finns också bildserier här och där i boken, med fler djur som liknar den art som presenterats.

Språket i boken är inte alldeles lättläst, i alla fall inte om man jämför med lättlästförlagens utgivning. Men yngre skolbarn med ett hyfsat ordförråd kan säkert klara av den, och jag tror att den kan vara fin som högläsning för förskolebarn. 

Tyvärr finns det varken innehållsförteckning eller register i boken, vilket är helknäppt för en bok som innehåller information om ett antal olika arter. Det minskar möjligheten att använda den för informationssökning avsevärt. 

+ faktagranskad av en marinbiolog

Cilla Dalén

Fantastiska djur i Antarktis
Författare: Anna Hansson
Beta Pedagog 2023
ISBN 9789189697041
37 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *