Ladda kanonerna: Sveriges farligaste pirater

True crime genom historien, från vikingatiden fram till mitten av 1700-talet? Och kanske redan på 400-talet förresten, men där reserverar sig författaren Gustav Boman och skriver att berättelsen om prinsessan Alfhild kanske bara är en saga. 

Ja, Ladda kanonerna: Sveriges farligaste pirater är ingen sjörövarbok för leksugna förskolebarn. I webbokhandeln står läsålder 6-9 år, men jag tycker nog boken passar bättre för äldre barn. Dels för att det underlättar med lite kunskaper om Sveriges historia, men också på grund av de tuffa teckningarna och det våldsamma innehållet.

Kanske skulle man kunna kalla den här boken för en faktabilderbok, om inte termen indikerat att boken passar yngre. Varje uppslag består av en stor bild och en yta med text ovanpå. Vissa uppslag har även många mindre figurer med pratbubblor till, i de fallen är pratbubbletexten oftast komisk. Men bilderna illustratören Simon Jannerland skapat är i en tuff serietecknarstil. 

I text och bilder berättas om ett antal personer i Sveriges historia som ägnat sig åt sjöröveri. Berättelserna är i presens och det är dramatiska scener som skildras.

”Kedjorna rasslar och skrik ekar…”

”Det plumsar till i vattnet när de döda kastas överbord”

”Med ett blodtörstigt vrål rusar Cecilias pirater över plankorna.”

I boken är det alltså i högsta grad dramatiserade beskrivningar av händelser som man i själva verket inte vet så mycket om. Detta förklaras också mycket tydligt i slutet, en tidslinje får visa väldigt kortfattat vad som är historiska fakta. I slutet finns också en omfattande ordlista för varje kapitel och en lista med tips på vidare läsning och museer att besöka.

De actionfyllda bilderna och det snabba berättandet är nog tilltalande just för barn som gärna vill läsa om hemska saker som är sanna. En sorts true crime alltså.

Cilla Dalén

Ladda kanonerna: Sveriges farligaste pirater
Författare: Gustav Boman
Illustratör: Simon Jannerland
Speja 2022
ISBN:9789188167453
57 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *