Kaskeloten: världens största rovdjur

Det första man ser när man öppnar Kaskeloten: världens största rovdjur är att insidan av pärmen längst fram är helt svart och längst ner till höger står det med vita bokstäver ”Under 20 av dygnets 24 timmar jagar kaskeloter mat i totalt mörker, djupt, djupt nere i havet.”

Lennart Eng har gjort en mycket vacker faktabilderbok där varje uppslag är ett, eller ibland, flera konstverk i sig. Det är mycket blått och mycket mörker i boken och vi får veta att ingen människa sett en kaskelot jaga eftersom jakten sker 1000 meter ner i havet där det är alldeles mörkt och dit människor inte kan följa efter. När läsaren kommer till uppslaget om hur kaskeloten dyker får man vända på den stora boken, färgen blir då ljusblå högst upp och mörknar ner mot botten av uppslaget och längst ner ser man en kaskelot som dyker. Att kaskeloten här är så liten ger en mäktig bild av det stora djup den tagit sig ner i. Samtidigt visar ett tidigare uppslag kaskelotens tänder i naturlig storlek, de kan bli 25 centimeter. Alla bilder är vackra, men de är också informativa och bidrar till förståelsen av texten på olika sätt.

Språket i boken är tydligt, ibland skriver Eng lite torrt men ofta målande på ett sätt som samspelar med bilderna. På ett mörkt uppslag där man ser en flock kaskeloter som simmar tätt tillsammans finns bland annat texten ”De stora djuren simmar runt, buffar och gnider sig mot varandra, det syns att de trivs tillsammans. Deras knarrande och klickande ljud hörs hela tiden. Det är tydligt att det finns massor att prata om.”

Förutom att läsaren får lära sig om och genom bilderna uppleva kaskelotens liv så finns det även några uppslag om människans relation till kaskeloter och till valar i allmänhet genom historien. Där är det tråkigt att de urfolk som jagat val i alla tider över huvud taget inte nämns, medan den mer industriella valjakten får ta upp flera uppslag i boken.

Men förutom den invändningen så är jag mycket förtjust i boken. Under läsningen har jag fått lära mig mycket och jag har fått stor respekt för dessa stora, kraftfulla och sociala djur. Lennart Eng förmår fascinera läsaren.

+ faktagranskad
– ingen innehållsförteckning och inget register

Cilla Dalén

Kaskeloten världens största rovdjur
Text och illustrationer: Lennart Eng
Opal 2022
ISBN: 9789172265127
48 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *