Barn är yngre människor som har en speciell ålder, och vilken den är anses påverka allt möjligt. Till exempel vilka facklitterära böcker som passar dem.
Om en facklitterär bok och en läsare funkar ihop tror jag framför allt beror på:
- Faktabokens ämne – matchar det läsarens intresse eller informationsbehov?
- Faktabokens struktur och layout – är det möjligt för läsaren att ta del av boken på det sätt den önskar, dvs går boken endast att läsa från början till slut eller finns det till exempel register eller illustrationer som gör det möjligt att även inhämta information från delar av boken?
- Faktabokens språk – klarar läsaren av att förstå tillräckligt för att läsningen ska bli givande?
- Faktabokens ämnesinnehåll – är ämnesinnehållet på rätt nivå och förklaras det på ett tillräckligt tydligt sätt?
- Faktabokens formgivning – tilltalar den läsaren?
- Faktabokens tilltal – känner sig läsaren inkluderat i det, i de fall det är tydligt?
Är något av det här självklart kopplat till läsarens ålder? Förutom det där med tilltalet, som kan vara det, så tycker jag inte det.
- Många av de som vill läsa om dinosaurier är i förskoleåldern – men inte alla.
- Många av de som vill ha möjlighet att söka information ur en bok utan att behöva läsa hela är i skolåldern – men inte alla.
- Många av de som behöver ett enkelt språk är i lågstadieåldern – men inte alla.
- Många som är nybörjare inom ett ämnesområde är yngre än de som kan mer – men inte alla.
- Många av de som gillar gulliga bilder och pastelliga färger är rätt unga – men inte alla.
Man kan tänka på dessa olika parametrar som ett sätt att attrahera en viss målgrupp. Men man måste också tänka på att de kan exkludera läsargrupper.
Det finns böcker med enkel och tydlig information som skulle kunna passa en bred målgrupp, men där formgivningen signalerar tydligt att det är en bok för små barn. Det finns böcker där bilder och layout är mycket lockande för alla åldrar men där språket är onödigt tillkrånglat. Det finns böcker med intressant information men där den inte går att hitta utan att läsa hela långa boken (det har jag visst skrivit om tidigare). Det finns böcker med ett tilltal som gör att vissa läsare direkt förstår att det här inte är en bok för dem.
Det allra märkligaste är åldersangivelsen hos webbokhandlarna, vilken riskerar att förmedlare (till exempel mormor) inte köper vissa böcker till barn och unga. Åldersangivelsen har vad jag förstår har sitt ursprung i önskemål från fysiska bokhandlare om att kunna placera faktaböckerna i olika hyllor riktat till olika åldrar. Det är eventuellt knasigt i sig, men i en webbokhandel blir det absurt! I Adlibris står det antingen 0-3, 3-6, 6-12, 12-15 eller Unga vuxna på böckerna. Mängder med utmärkta faktaböcker kan passa för mycket bredare, eller ibland annorlunda, åldersgrupper än så. Detta system måste vara enkelt att ändra, det borde vara gjort för längesedan!
Pst! Kolla på bilden – vill du ha det så?
Cilla Dalén
En kommentar till “Vilken ålder passar boken för?”