Första hjälpen för unga hjältar

Med läkaren Jakob Ratz Endler som den ena författaren och dessutom faktagranskad av en barnläkare känner jag mig trygg med att det som står i den här boken är rätt och riktigt. Den andra skribenten är Mats Wänblad, rutinerad författare av både fack- och skönlitteratur för barn och unga.

Första hjälpen för unga hjältar är uppdelad i olika kapitel med rubriker som ”Brännskador”, ”Elolyckor” och ”Förgiftningar”. I varje kapitel finns det en kort fiktiv berättelse som inledning och sedan får vi förklaringar och råd runt hur man ska agera ifall någon skadats. Lite senare i kapitlet följs den korta berättelsen upp med hur det gick sedan. Det finns många listor med rubriken ”Så gör du” med tydliga råd för när man står i den akuta situationen, övningar som man kan göra för att vara mer förberedd ifall olyckan skulle vara framme samt avsnitt med rubriken ”Fakta” som ger viktig information för att förstå hur kroppen fungerar. Det finns också råd om hur man ska undvika olyckor.

Texten är tydlig och enkel att förstå. Graham Samuels bilder i boken illustrerar och förtydligar innehållet, de är tuffa och inte alls barnsliga. Tillsammans gör detta att boken har en bred målgrupp. På vissa ställen står det att man bör be en vuxen om hjälp och det är väl, tillsammans med titeln och framsidan, egentligen det enda som gör att den känns som en bok för barn. Men samtidigt berättar författaren/läkaren att han också brukar be om hjälp, det är viktigt för att lära av varandra, så det rådet kanske kan passa oss vuxna också.

Den här boken bör man läsa i lugn och ro för att förbereda sig innan man hamnar i en situation där kunskaperna behövs. Den rediga dispositionen och okrångliga språket bör göra att barn och ungdomar gärna läser och tar till sig de viktiga kunskaperna. Och vi vuxna ska förstås hänga på; den som till exempel delat facebookuppdateringen om att hosta vid hjärtinfarkt får här bättre råd.

Cilla Dalén

Första hjälpen för unga hjältar: lär dig rädda liv och behandla vanliga skador
Författare: Jakob Ratz Endler och Mats Wänblad
Illustratör: Graham Samuels
Opal 2023
ISBN 9789172266780135 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *