Fjärilar

Fjärilar i serien Roliga fakta från Beta Pedagog är en bok med intressant information, lite småskoj i texten och många tokiga bilder. Det finns även några fotografier som visar specifika arter av fjärilar. Emmalill Frank är både författare och illustratör och den här boken är den sjätte i serien.

Fjärilar har funnits i mer än 200 miljoner år, de finns i alla världsdelar utom Antarktis och bara i Sverige finns det cirka 2 900 olika arter. Frank berättar en hel del om fjärilar i allmänhet, till exempel att deras vingar består av små fjäll som sitter som takpannorna på ett hus och att de har smaklökarna på benen. Fjärilens livscykel beskrivs osedvanligt summariskt, men det står desto mer om störst, minst, snabbast och liknande mer spektakulära fakta som är spännande att läsa om. 

Sista delen av boken är beskrivningar av några specifika arter, Frank har valt fjärilar med underliga namn som hon kan skoja med, vissa av dem finns i Sverige. 

Ganska ofta blir jag irriterad när det skojas i faktaböcker. Det känns som om författaren inte tror att läsaren kan ha ett genuint intresse av bokens ämne. Dessutom kan skämten göra texten onödigt svår att förstå. Men jag tycker att Emmalill Frank har lyckats bra med att balansera skämtande med informationen. Jag tror att många barn kan uppskatta Franks sätt att klura på ord och skruva på deras betydelser. Och det är endast vid något enstaka tillfälle som jag tycker att det är svårt att avgöra om det som står är skämt eller allvar. Min gissning är att de barn som läst och gillat den här boken även uppskattar de andra i serien: Bläckfiskar, Hajar, Maneter, Ugglor och Fladdermöss.

Till förlaget har jag en irriterad invändning: Varför skriva ut på baksidan att den passar för ”barn i åldern 6-9 år”? Är det för att man inte vill att 11-åringar ska läsa boken? Korkat!

– Ingen innehållsförteckning och inget register
– Ingen uppgift om faktagranskning

Cilla Dalén

Fjärilar
Författare och illustratör: Emmalill Frank
Beta Pedagog 2023
ISBN 9789189697126
42 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *