Spännande fakta om vikingarnas värld

Vikingatiden är alltid roligt att läsa om, och här är en utmärkt faktabok som berättar det mesta man kan önska. Björn Höglunds Spännande fakta om vikingarnas värld är intressant att läsa för alla som är roade av historia och den passar utmärkt när elever i trean eller fyran ska skriva egna faktatexter om någon aspekt av denna tid. Högberg förklarar så att det är enkelt att förstå och de många olika bilderna innehåller också information som stödjer förståelsen. 

Bildmaterialet består av fotografier av föremål och modeller från museer, konstverk från olika tider, kartor, fotografier av folk som lajvar vikingatid och en del teckningar. Bilderna och layouten gör boken spännande att bläddra i, man blir nyfiken och börjar gärna läsa. Varje uppslag har ett antal olika texter, en del ligger som löpande text men mycket är placerat i färgade faktabubblor och bildtexter. 

Jag vill passa på att förklara varför jag tycker att den här boken bör fungera bra för att söka information inför eget skrivande. Förutom det helt nödvändiga, att texten går att förstå, så är det dessa saker som gör att boken är särskilt lämplig:

  • Det är tillräckligt mycket information om många olika aspekter av vikingatiden. Om en text är alltför kortfattad så är det svårt för en elev att välja bort något när den ska skriva sin egen text.
  • Tydlig struktur med huvudrubriker och underrubriker som redogör för vad de olika delarna handlar om.
  • Innehållsförteckning i början.
  • Rejält register i slutet så man kan hitta alla ställen där något behandlas.

Cilla Dalén

Spännande fakta om vikingarnas värld
Författare: Björn Höglund
Ordalaget bokförlag 2023
ISBN 9789174695755
53 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *