Vi välkomnar vår första gästrecensent Alicia Archer Pencheff!
”Den svenska historien innehåller alla människor som har levt i Sverige före oss.” Alla människor har rätt att veta något om sitt folks förflutna i landet de bor i.
När jag gick i åk 4 såg jag en liten bild på Gustav Badin med en kort, kort text om vem han var i min historiebok. Ända sedan dess har jag undrat om det funnits fler afrosvenskar än Badin som levt i Sveriges förflutna. Afrosvenskar: 15 berättelser ur historien av Johanna Berg gav mig äntligen de svar jag sökt i alla dessa år.
Här lyfts människor med afrikanskt ursprung, som rört sig eller levt hela liv i Sverige, fram. Det är ofta som historiska personer av annan etnicitet än svensk blir underrepresenterade i den svenska historien, därför blir denna bok så viktig för alla de afrosvenska barn bakom skolbänken som letar efter någon de kan identifiera sig med.
I boken berättas om hur vissa av individerna levt helt normala och ibland extraordinära liv här i Sverige. Förtrycket individerna genomlidit är fortfarande genomträngande i denna bok, och i stället för att låta förtrycket bli hela deras identitet, berättar man om framstegen de uppnått i sina liv. När det förekommer svårare begrepp eller koncept som kräver förklaring förtydligas de med faktabubblor. På så sätt kan någon utan tidigare kunskap om kolonialism och Sveriges roll i det, lätt ta sig igenom hela boken.
Jag kan tycka att vissa händelser i boken förskönas, till exempel när författaren skriver om hur Fritz Theorin ”samlade” in föremål i Västafrika som vi kan se på svenska museer, när detta faktiskt ses som stöld idag. Utöver detta tycker jag det är tydligt framfört på vilket sätt det svenska samhällets handlingar idag kan ses som fel.
Illustrationerna av Maria Fröhlich är färgstarka och levande. Mäniskorna avbildas verkligen som en del av det svenska samhället, i stället för något separat folk. Allt från kläderna till miljöerna de porträtterats i, och deras utseende får dem att se ut och verka som helt vanliga människor i ett samhälle där de vanligtvis skulle ses som annorlunda. Personerna tecknas även i avslappnade eller naturliga sammanhang, något som ger ett större intryck av livet på deras tid.
Även om det är en bok som kan passa barn i yngre åldrar kanske det mer allvarliga stoffet gör att den är mer lämplig till barn i mellan- eller högstadieåldern. Samtidigt är detta en bok att rekommendera till alla lärare i Sverige som vill variera sin undervisning i historia!
Alicia Archer Pencheff
Afrosvenskar: 15 berättelser ur historien
Författare: Johanna Berg
Illustratör: Maria Frölihch
Lilla piratförlaget 2023
ISBN 9789178135165
84 sidor