Sjöjungfrur

Det här är en bok i en lång serie som heter ”Mytiska väsen” och ges ut av lättlästförlaget Nypon. I serien finns böcker om troll, tomtar, drakar, Big foot med flera kända väsen. Sammanlagt är det tretton olika titlar just nu, jag tror att fler kommer.  

Ingen vet om sjöjungfrur verkligen finns, står det i början av boken. På baksidan står det att man förr trodde att de fanns på riktigt. Den här tveksamheten har kanske sin förklaring i att bokens författare Linda Ågren ”jobbar som sjöjungfru” enligt en bildtext inne i boken. Det är till samma bild som också finns på omslaget. Oj, vilken grej att jobba som sjöjungfru! Jag förstår att hon kanske inte riktigt vill erkänna att sjöjungfrur bara är ett påhitt.

Innehållet i boken består av korta redogörelser för berättelser om sjöjungfrur, eller liknande väsen, som genom historien förekommit i olika delar av världen. Det börjar med fiskmannen Oannes och gudinnan Atargatis i Mesopotamien för flera tusen år sedan. Sedan kommer de gamla grekerna och så får vi följa med framåt genom århundradena. 

Texten är som vanligt i Nypons böcker tydlig och väl organiserad. Det finns innehållsförteckning och ett enkelt register, ordförklaringar och faktarutor men större delen av boken upptas av löpande text med passande bilder.

Inuti är boken riktigt fin tycker jag, med ett varierat bildmaterial och mycket färg. Tyvärr är omslagen på alla böckerna i serien Mytiska väsen riktigt tråkiga. De har murriga färger och i kombination med det anspråkslösa formatet syns de inte bland andra mer spektakulära böcker om väsen i till exempel mitt skolbibliotek.

Om man som jag blir nyfiken på alla sagor om sjöjungfrur från olika delar av världen så är det enkelt att googla efter mer information och längre berättelser. Den här ganska enkla faktaboken blir en bra start för att leta vidare och hitta många rysliga och vackra berättelser om väsen som är en blandning av människa och fisk.

+ Sporten mermaiding nämns – jag hade aldrig hört talas om den men blir munter av att folk kombinerar lek, sport och estetiska uttryck på ett ljuvligt nördigt sätt. Googla får ni se!

– Namnet ”Mytiska väsen” på bokserien är missvisande. Böckerna handlar i huvudsak inte om väsen som förekommer i myter utan om väsen från folktro och sagor.

Cilla Dalén

Sjöjungfrur
Författare: Linda Ågren
Nypon förlag 2023
ISBN: 9789180770118
31 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *