Faktaboken behövs i fajten mot fördomar

Samiska flaggan, källa: Jeltz, Public domain, via Wikimedia Commons.

Det pågår just nu en debatt till följd av två ledartexter av en fristående kolumnist i Dagens Nyheter där urfolket samer står i fokus. Flera välskrivna och gediget underbyggda svar har publicerats av samiska röster som bland andra Elin Anna Labba och Mats Jonsson, så jag tänker inte ge mig in i själva sakdebatten. Istället kan jag bara konstatera att artiklarna är en sorglig påminnelse om hur låga kunskaperna om samer och de övriga fyra nationella minoriteterna fortfarande är.

Debatten visar också hur fördomar och förtryck frodas när okunskapen är utbredd. Därför är det väsentligt att barn i Sverige får lära sig om de nationella minoriteterna, vilket numera är inskrivet i läroplanen. Att samiska röster höjs i den här debatten är bra, men alla vi andra har också ett ansvar. Ett första steg kan vara att lyssna, läsa och skaffa sig kunskap. Här kommer mina tips på tre böcker som borde finnas i varje högstadie- och gymnasiebibliotek i Sverige:

  • Inifrån Sápmi – vittnesmål från stulet land (Verbal förlag 2021), en antologi med texter av bland andra Sofia Jannok, Ann-Helén Laestadius och Katarina Pirak Sikku
  • Herrarna satte oss  hit – om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba (Norstedts, 2023) – en pocketutgåva av denna Augustprisbelönade fackbok som först kom ut 2020
  • När vi var samer av Mats Jonsson (Ordfront förlag, 2021) – en Augustnominerad serie som sätter ljuset på ett stycke mörk svensk historia.

För den som söker lättlästa böcker om Sápmi har jag tillsammans med Katarina Lycken Rüter skrivit Fakta om Sápmi (för yngre läsare, Nypon förlag 2022) och Sápmi (för äldre barn och ungdomar, Vilja förlag 2022).

Dessutom finns förstås många skönlitterära verk, för som en amerikansk bibliotekarie skrev i ett inlägg jag såg häromdagen: ”nonfiction = learning through information, fiction = learning through imagination”.

Jag hoppas att det framöver kommer många fler faktaböcker om Sveriges nationella minoriteter och Sveriges koloniala historia. Vi på faktabok.se skriver gärna om dem!

Annelie Drewsen 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *