
”Det här är en bok om vad, hur och varför vi äter…” står det i inledningen till Så funkar mat, skriven av Mats Wänblad och illustrerad av Johanna Kristiansson. Så boken spänner över många olika aspekter av mat, alltifrån tallriksmodellen via matproduktion och matvanor runt om i världen till hur vi genom att välja rätt mat kan äta på ett hållbart sätt. Och en del kuriosa blir det på vägen också. Jag blev tvungen att kolla på Youtube efter mukbang som finns med i kapitlet Samling runt bordet. Det är videofilmer där koreaner sitter och glufsar mat, man kan ha dem som sällskap om man äter ensam.
Mats Wänblad skriver tydligt och intressant. Språket är lättbegripligt men innehåller också många spännande termer som förklaras i sitt sammanhang eller i ordförklaringar i direkt anslutning till texten. Paltkoma, halvfabrikat, textur, fermentera, fusion… det är roligt med ord! Jag tycker också Wänblad har en lagom vuxen-pondus:
Men de viktigaste borden i ditt liv är inte festborden. De bord som verkligen räknas är där du äter frukost, lunch och middag en vanlig gråkulen tisdag i november. Där du sitter med människor du gillar, pratar och skrattar, och äter riktigt god mat.
Eller, så borde det vara i alla fall. För det är du värd. Det är alla värda.
Illustratören Johanna Kristiansson har gjort roliga och sympatiska bilder vilka kompletteras med en del fotografier. Människorna på Kristianssons bilder har varierande färger på hud och hår, och kropparna är både smala och kurviga.
Formgivningen gör att man känner igen sig från andra böcker i serien Så funkar. Layouten är omväxlande men ändå tydlig. Det finns en karta, punktlistor, bildtexter, rubriker och underrubriker, olika typsnitt – ja, de flesta av de särdrag som utmärker facklitteratur för barn unga och som sällan finns i skönlitteratur. Innehållsförteckningen i början är lättförståelig och registret i slutet är digert.
I slutet av boken finns en lista med vad man, enligt forskarna, bör äta för att må bra. Efter listan står det:
Det är ingen garanti för ett långt liv, men det är en bra början. Och vet du vad? Det är ungefär så här vi ska äta för att vara snälla mot miljön också. Vilken slump!
+ Några trevliga recept på slutet.
Cilla Dalén
Så funkar mat
Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Johanna Kristiansson
Bonnier Carlsen 2024
ISBN 9789179797041
62 sidor
Provläs