Nyfiken

Nyfiken är den senaste i en serie böcker om känslor, skrivna av psykologen Liv Svirsky och illustrerade av Kornelia Engqvist. De tidigare böckerna i serien heter Glad, Skam, Rädd, Arg och Ledsen

Att vara nyfiken är en viktig egenskap för oss människor, men även djur är nyfikna. Genom vår nyfikenhet lär vi oss nya saker och utvecklar lösningar på problem. Nyfikenhet kan göra att vi hittar nya intressen och vänner. Men man måste respektera att det finns människor som inte alltid vill berätta om det man är nyfiken på. Nyfikenheten kan också driva en person att göra farliga saker. Om man är ledsen kanske man inte orkar vara nyfiken, men det kan vara bra att ändå försöka för då kanske ledsenheten minskar.

Det är ungefär den kunskap som förmedlas i denna relativt lättlästa bok. Den är utgiven på lättlästförlaget Hegas men hör inte till deras enklaste faktaböcker. Varje uppslag består av en stor bild med 1-3 enfärgade ytor med text. Bilderna är enkla men fina illustrationer av det texten berättar om. Människorna med sina känslor är tecknade med värme. Texten består mest av fakta, men det finns också en enkel berättelse med ett barn som berättar om sin nyfikenhet relaterat till att flytta och börja i ny skola. De skönlitterära delarna är tydligt markerade genom att alltid ha röda textytor och vara placerade uppe till vänster, med en liten teckning av barnet bredvid.

Boken, liksom de andra i serien, bör fungera utmärkt som underlag för samtal med barn om känslor och svårigheter som kommer när känslorna kanske blir så starka att de känns överväldigande. 

Cilla Dalén

Nyfiken
Författare: Liv Svirsky
Illustratör: Kornelia Engqvist
Hegas 2023
ISBN: 9789189777514
38 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *