Kort om sport!

Bokserien Kort om sport! från Bonnier Carlsen består av tre böcker: Fotboll, Gymnastik och Basket. Böckerna är översatta från franska och har några olika författare och illustratörer.

Böckerna har ett du-tilltal och börjar med att ett barn går tillsammans med sina föräldrar för att börja träna en sport. I boken förklaras sedan hur träningar går till, hur lokalen/planen ser ut, vilka regler som finns och annat som är viktigt för att förstå sporten. God kamratskap framhålls och på slutet finns lite korta fakta om kända utövare av sporten med mera.

”Lätt att läsa” står det på böckerna, men så väldigt lätta tycker jag inte att de är. Det är relativt mycket text och en hel del information som förmedlas. Detta i kombination med att bilder, formgivning och till viss del text tydligt visar att barn är den tänkta målgruppen gör att jag tror att de framför allt kommer läsas av goda läsare i 7-8-årsåldern. 

Bilderna är tydliga och hjälper till att förklara det texten beskriver. På vissa ställen, till exempel när sparkar i fotboll eller kast i basket beskrivs, hade bilderna behövt vara ännu tydligare och noggrannare för att stötta förståelsen. När en kullerbytta illustreras ser det ut som om man i början av kullerbyttan står på huvudet, där tror jag att bilden också borde varit noggrannare.

Sport är ofta ett stort intresse hos barn, och det är utmärkt att dessa böcker finns. Tyvärr gavs den nyaste ut för två år sedan, så kanske blir det inga fler i denna serie?

  • Både tjejer och killar med olika färger på hud och hår finns på bilderna

Cilla Dalén

Kort om sport! Gymnastik
Författare: Emanuelle Ousset
Illustratör: Ninie
Översättare: Marie Axelsson
Bonnier Carlsen 2021 (original 2017)
ISBN: 9789179756727
37 sidor

Kort om sport! Fotboll
Författare: Jérémy Rouche
Illustratör: Pascal Baltzer 
Översättare: Marie Axelsson 
Bonnier Carlsen 2020 (original 2016)
ISBN: 9789179751081
37 sidor

Kort om sport! Basket
Författare: Emanuelle Ousset
Illustratör: Anne-Olivia Messana
Översättare: Marie Axelsson 
Bonnier Carlsen 2020 (originalet 2016)
ISBN: 9789179751074
37 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *