Fatta grejen med ormar

Nederst på alla de cirka 30 uppslagen i Fatta grejen med ormar finns en månghörning med en kortfattad faktatext om ormar. Varje sådan här kort text har rubriken ”Fattagrejen!” och det står till exempel 

Fatta att alla ormar äter djur! Det finns inga ormar som bara äter växter.

eller

Kan du fatta att stora boaormar kan svälja hela hundar, grisar, hjortar och ibland till och med människor?

Det är alltså ganska korta faktauppgifter förmedlade i 2-4 meningar. Resten av varje uppslag består av skojiga illustrationer med skämtsamma pratbubblor. Visst lär man sig en del om ormar av de korta textsnuttarna. Hur de ömsar skinn, att de kan svälja väldigt stora byten eftersom deras käkar inte sitter ihop och att den kluvna tungan används för att lukta med. Någon enstaka uppgift känns lite tveksam, som att ormar ”hela tiden måste flytta mellan skugga och sol” för att de är växelvarma. Skämten i illustrationerna tror jag tilltalar läsare i alla åldrar.

Fatta grejen med ormar är en av hittills sju böcker i serien Fatta grejen med från Hegas förlag. Hegas ger ut lättläst litteratur och jag tror den här boken kan funka utmärkt för elever som kämpar med läsningen. Den som får brottas lite med den korta faktatexten kan sedan titta på bilden, läsa de enkla pratbubblorna och så känna sig smart när den förstår skämtet. 

För min del kunde författarna gärna tagit bort det där med ”fatta att…” eller ”grejen med…” som nu står i varenda faktaruta, men det kanske finns andra som tycker att det är festligt. 

Cilla Dalén

Fatta grejen med ormar
Författare: Alain M. Bergeron och Michel Quintin
Illustrationer: Sampar
Översättning: Johanna Brock
Hegas 2023
ISBN 9789180087711
63 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *