Kul med teknik

”Enkla maskiner” – så kan hjulet, kilen, skruven, hävstången och lutande planet kallas. Nationalencyklopedien inkluderar även blocket i begreppet ”enkla maskiner”. I NE står också att Arkimedes skrev teori om dessa, även om de använts tidigare, och på webben kan man hitta filmer med mera om man söker på ”de mäktiga fem”.

I Kul med teknik, skriven av Kristin Dahl och illustrerad av Maria Källström, får läsaren många exempel på hur ”enkla maskiner” används idag. Ramper är en användning av det lutande planet och på en gungbräda kan man experimentera med principerna för en hävstång. I boken finns många förslag på hur barn själva kan utforska, pyssla och experimentera.

Förutom information om ”de mäktiga fem” så finns det avsnitt i boken som bland annat handlar om olika materials egenskaper, vad som flyter och om att jobba med teknik.

Det är många aha-upplevelser för mig när jag läser. Om vi tar kilar till exempel så hade jag själv kunnat komma på att man använder dem när man klyver ved. Men att kroppen och armarna formas till en kil när man dyker eller att en kniv som man skär med är en kil – det har jag aldrig tänkt på förut. För att inte tala om att våra tänder är små kilar!

Jag tycker att texten är bra och begriplig och att bilderna är fina och förtydligar texten på ett bra sätt. Jag tror att många förskolebarn och yngre skolbarn kan tycka att det är roligt att få boken högläst och att pröva de olika experimenten eller pysslen tillsammans med en vuxen. I boken används många begrepp som är utmärkt att barnen lär sig. Kanske borde författaren trimmat lite på sina egna definitioner av begreppen ”maskin” och ”enkel maskin” så att de mer överensstämmer med hur termerna används i andra sammanhang.

Layouten är luftig och lockande, boken kan väl nästan kallas för en faktabilderbok. Men den är lite mer omfattande och lämpar sig nog bäst för att läsa en bit i taget. 

+ Experimenten görs med sådana saker som man redan har hemma eller som är enkla att få tag i.

Cilla Dalen

Kul med teknik
Författare: Kristin Dahl
Illustratör: Maria Källström
ISBN 9789150122275
62 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *