Barnens fjällbok

Biologen och författaren Karin Runesson och illustratören Emilie Bergman har gjort en inspirerande bok för barn om att vandra i fjällen. Boken består av en del med information om naturen i fjällen och hur den som vandrar i fjällen ska bete sig. I bokens andra del får man tips om hur man kan förbereda sig för fjällvandringen. Där finns tips om till exempel skavsår och bak av smarriga melliskakor. I den sista delen av boken står det om sådant som kan göra själva vandringen roligare. Att hålla koll på växter, stenar och djur eller att leta efter spår från människor förr i tiden till exempel. Där står också om lekar och helt nödvändiga saker som att laga mat och hålla sig varm. Alla tre delarna inleds med ett uppslag som är en introduktion till den delen av boken och ger några detaljer som skapar nyfikenhet på det som kommer senare. 

Jag är otroligt förtjust i den här boken. Den är redig och tydlig men ändå intressant och lockande. Karin Runesson förklarar så bra sådant som kan vara svårt att förstå. Och Bergmans bilder och formgivningen stödjer förståelsen på ett föredömligt sätt. Titta till exempel på registret ovan, indelningen i tre delar och de små djuren med repliker gör bokens disposition begriplig direkt. 

Ett annat exempel är insidan på pärmen i början av boken. Två lämlar pratar med varandra:

– Vad är ett fjäll egentligen?
– Ett fjäll är ett berg där det inte växer någon skog på toppen. En del är ganska låga och runda till formen medan andra är höga och spetsiga.

På samma uppslag finns en karta över Skandinavien med fjällen utritade och så en faktabubbla där det står:

Den skandinaviska fjällkedjan täcker en stor del av Sverige. När man pratar om ”fjällen” menar man oftast också myrarna, sjöarna och skogarna mellan fjälltopparna. 

Eller vad sägs om denna förklaring av hur det funkar i fjällstugor?

I fjällstugorna kan man sova och laga mat, torka blöta kläder och vila upp sig. Men det är inte som ett hotell. Alla får hjälpas åt att hämta vatten och ved och man städar själv.

Det här gör att boken inte bara är bra för barn som ska ut i fjällen med sin familj. Den är också en utmärkt introduktion och förklaring för alla, oavsett ålder, som funderar över vad det där med att vandra i fjällen kan innebära. 

+ Faktagranskad

Cilla Dalén

Barnens fjällbok: en handbok för unga fjällvandrare
Författare: Karin Runesson
Illustratör: Emilie Bergman
Calazo förlag 2023
ISBN 9789189541825
70 sidor
Provläs genom att klicka på omslaget här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *