Man kan förstås ordna en tävling med kompisar.
Eller utmana sig själv, räkna poäng och kanske göra om allt senare och se vad som fastnat.
Men man kan också bara läsa, slötesta att svara och så konstatera att det är spännande med rymden och att en frågesportbok kan vara lärorik.
För boken Kahoot quizdags Rymden är visserligen helt organiserad med flervalsfrågor och svar, men frågorna är intressanta och till svaret kommer också en kort förklaring eller några kringfakta.
Teman som stjärnor, svarta hål, satelliter och olika planeter får varsitt uppslag med varje fråga i en klart färgad ruta. Några frågor på varje uppslag har bilder till och bakgrunden är mörk. Varje frågeuppslag följs av rätta svar; på de sidorna är bakgrunden ljus men svaren presenteras i rutor med samma färg som frågorna. Det går alltså enkelt att hitta svaren till varje fråga. Även på svarsuppslagen finns det några bilder. I början av boken är det en bra innehållsförteckning så man kan starta direkt med de quiz som låter mest spännande.
Jag tror att alla barn som läst några faktaböcker om rymden, eller är så gamla att de hunnit läsa om rymden på lågstadiet, kommer hitta en eller flera frågor på varje uppslag som de fixar att svara på. Jag som är vuxen, i och för sig måttligt rymdintresserad, hittar en eller flera frågor på varje uppslag som jag inte klarar av. Så svårighetsgraden varierar förstås, men passar nog en vid målgrupp.
Kahoot är en webbplats där man kan göra sina egna frågesporter eller hitta andras. Den är välkänd bland lärare som kan använda den för att göra enkla faktaförhör lite roligare för eleverna. I boken finns ett antal qr-koder som går till fler quiz om rymden, om man vill fortsätta från boken ut på webben.
Cilla Dalén
Kahoot! Quizdags rymden
Översättare: Annika Meijer
Bonnier Carlsen 2024 (original 2024)
128 sidor
Provläs