Be more Wednesday: Släpp fram din inre mörkrets drottning

Såklart skulle man vilja bli lite mer som Wednesday! Vem vill egentligen vara en bibliotekarietant med Pippi Långstrump-tröjor?

Och nu vet jag hur det ska gå till. I Be more Wednesday av Hannah Cather finns klädtips, recept, frisyrer, enkla pyssel (gravstenar av papp!) samt rekommendationer på musik, böcker och filmer som jag nog ska kunna följa. Men nagelmålningarna vete sjutton… dem tror jag att jag struntar jag i.

I boken finns också massor med nördkunskaper om Wednesday och hennes värld, och en del om gothkultur i allmänhet. Jag som mest minns Wednesday från Familjen Addams på teve på 60-talet samt från en underbar film om när hon åker på kollo, kanske från 1990-talet, får lära mig en hel del nytt. Att familjen Addams dök upp i tecknade serier redan 1938 och att seriens skapare även gjorde ca 60 tecknade filmer om dem hade jag ingen aning om. Mer pinsamt är kanske att jag inte fattat att Wednesday är aktuell i en serie på Netflix, och att det även ska komma en andra säsong. Det är förstås anledningen till att den här boken kommit, både den svenska översättningen och det engelskspråkiga originalet är från i år.

Jag gissar att boken framför allt kan uppskattas av äldre barn och unga i nedre tonåren, teveserien på Netflix anges som 13+. Det finns en del kluriga termer i texten, men en intresserad ung person tar nog lätt reda på vad till exempel snarstucken, viktoriansk och sarkasm betyder. 

Formgivningen är lite gotisk-inspirerad, men rätt sprallig ändå. Det är till och med några färgbilder bland allt det grå-svart-lila på sidorna. Citat från teveseriens Wednesday får ta upp hela sidor, det finns tester med stora scheman med pilar över hela uppslag, tecknade bilder samsas med fotografier och på några ställen i boken finns det plats så att läsaren kan anteckna eller rita något själv.

Jag hade klart kul när jag läste boken och är lite ledsen över att jag inte har någon svartklädd tonåring att ge Be more Wednesday till.

Cilla Dalén

Be more Wednesday: Släpp fram din inre mörkrets drottning
Författare: Hannah Cather
Översättare: Eva Andreasson
Tukan förlag 2023 (original 2023)
ISBN: 9789180381000
96 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *