Världens hemskaste sjukdomar

Blod och bajs. Kräks och svett. Var, bölder och blåsor. Äckelfaktorn är hög i boken Världens hemskaste sjukdomar, som bygger på tv-serien med samma namn. Historiska farsoter som kolera, spetälska och smittkoppor erbjuder otaliga möjligheter att gotta sig i vidrigheter, och doktorns ordinationer är sällan mer tilltalande. Eller vad sägs om spindelgift, blodiglar, kloaksittning, rävtarmar eller hjortpenis?

Mycket av upplägget i boken känns igen från tv-serien som författarna Ida Kjellin och Sofia Bergström gjort research och skrivit manus till. Bokformatet kräver förstås vissa anpassningar. Den energiske programledaren Erik Ekstrand har ersatts med häxan Kirke, som tar med barnen Lo och Maxi på en tidsresa. Denna fiktiva berättelse utgör stommen denna framställning som är sprängfyllt av fakta och detaljer. Dessutom har de flesta uppslag små faktarutor om allt från upptäckterna av vaccin och antibiotika till vad olika färger på bajs betyder. Det märks att författarna har haft kul när de skildrat alla sjukdomssymptom, och när en ”postum prutt” pyser ut ur ändan på en soldat som dött av dysenteri kan jag inte låta bli att fnissa. Ja, humorn är genomgående och ofta av den råare sorten, vilket kanske är nödvändigt för att presentera så mycket hemskheter för unga läsare.

Boken består av tio nedslag i en specifik tid och på en plats där en viss sjukdom florerar. I ett kapitel befinner sig Lo och Maxi på ett slagfält mitt under Trettioåriga kriget, för att i nästa hamna sig i en kyrka på 1200-talet eller på slottet Tre kronor medan pesten härjar i Stockholm. Varje sjukdom presenteras på fyra uppslag med rubrikerna ”Smittad”, ”Sjuk”, ”Hos doktorn” och ”Död eller levande?”. Det är bra med en tydlig struktur, men lite märkligt att använda ordet smittad även för sjukdomar som inte är smittsamma, till exempel skörbjugg, karies och rakit. 

Jag var till en början tveksam till greppet att förmedla fakta via en fiktiv framställning, men efter ett kapitel eller två är min skepsis bortblåst. Det är så skickligt gjort. Boken är fylld av minnesvärda scener där dialog, miljöbeskrivningar och väl valda detaljer gestaltar de faktauppgifter som författarna vaskat fram ur historieböckerna. Till exempel förmedlas föreställningen att synd var orsaken till sjukdom effektivt genom en ilsken predikan om de sju dödssynderna – och ingen lär glömma mängden vätska som en kolerasjuk person kan förlora per dag (20 liter!) efter att ha läst om sängarna med utsågade hål i botten, för att rännskitan skulle rinna rakt ner i en hink.

Boken är illustrerad och formgiven av Kevin Olberg, som parat ihop ett historiskt bildmaterial med avskalade och stundtals humoristiska illustrationer. Ett helt uppslag vigs år 1500-talsmålningen Dödens triumf som kryllar av skelett och lik, vilket läsaren efter drygt 100 sidor är tillvand vid. Döden dyker nämligen upp titt som tätt för att peka med hela lien mot Lo och Maxi.

Dödens triumf av Pieter Bruegel den äldre.

Det här är en bok som lyckas vara konstant underhållande och lärorik samtidigt. Min största invändning är att alla sjukdomar beskrivs som historiska fenomen (vilket också är bokens uttalade syfte). Men inte ens i en snävt svensk kontext är exempelvis karies utraderat från barns liv. Faktum är att tandläkare i Sverige möter allt fler barn med svår karies.

Och man istället riktar blicken mot världen smittas nästan 3 miljoner människor med kolera varje år och nästan 100 000 dör. Diarrésjukdomar är den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under 5 år. Det är förstås inget man kan skämta om, men just därför värt att uppmärksamma. Inte minst av respekt för de barn i Sverige som har levt på platser där människor fortfarande riskerar att smittas av världens hemskaste sjukdomar.

I bokens epilog konstaterar författarna att ”vi som lever idag kan vara glada över att det finns riktigt mediciner, vaccin och antibiotika som kan bota sådant som förr i tiden var en dödsdom”. Men textens ”vi” exkluderar alla de människor som saknar tillgång till rent dricksvatten, fungerande avlopp, vaccin, medicin och sjukvård. Det är synd, för boken heter ju trots allt Världens hemskaste sjukdomar.

+ Faktagranskad av Dick Harrisson
+ Innehållsförteckning och ordlista
+ Tydlig förteckning över bildkällor för den som vill veta mer om det historiska bildmaterialet
– Saknar register och källförteckning

Annelie Drewsen

Världens hemskaste sjukdomar
Författare: Ida Kjellin och Sofia Bergström
Illustratör: Kevin Olberg
Förlag: Bonnier Carlsen 2021
ISBN: 9789179756864
120 sidor

En kommentar till “Världens hemskaste sjukdomar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *