Med faktabilderboken Nomader – ett liv i rörelse introducerar Bokförlaget Trasten den Hong Kong-baserade bilderbokskonstnären Kinchoi Lam på svenska. I boken beskrivs sju olika nomadkulturer i text och bild: nomadfolk i Mongoliet, tuareger, nentser, romer, massajer, sama-bajau och yanomami.
I förordet berättar Lam hur han under en resa genom Saharaöknen stötte på grupper av människor som vallade djur eller bar vatten långt in i öknen. Han började fundera på vad ett hem kan vara och på de kunskaper som nomadkulturer bär med sig, vilket resulterade i den här boken. Redan i förordet gör Lam också en koppling till den globala uppvärmningen och vikten av att leva i samklang med naturen och olika ekosystem, istället för att försöka kontrollera dem.
I boken skildras de olika nomadkulturerna i tur och ordning. Det som först fångar min uppmärksamhet är de omsorgsfullt tecknade bilderna. I boken varvas kartor och sceniska landskapsmotiv som sträcker sig över ett helt uppslag med mindre bilder och bildserier som exempelvis visar hur tuareger tar på sig sina huvudsjalar eller olika figurer som yanomami målar på sina kroppar. Jag blir inte omedelbart förtjust i stilen – något gryniga bilder som ser ut att vara tecknade med kritor eller färgpennor. Det är lättast att tycka om de stora motiven. På ett uppslag rör sig ett slingrande följe av människor, får, kameler och hästar genom ett mongoliskt landskap med vidsträckta gräsmarker som övergår i snöklädda bergstoppar. På ett annat uppslag är perspektivet plötsligt inifrån en traditionell romsk vagn med vacker färgsättning, en köksbänk där matlagning pågår och små fönstergluggar ut mot vardagliga scener. Men i vissa bilder hade jag önskat en större detaljrikedom, och framförallt människorna blir lite väl anonyma. Allra mest märks det på de som har mörkast hud. De spänstiga massajerna som dansar och hoppar ser ut att hela sakna ögon och mun. Som läsare får man ingen riktig kontakt med dem.
Nåväl, stilpreferenser är högst personliga. Mer intressant är hur bild och text fungerar tillsammans utifrån bokens syften, och som uttryck för nomadfolkens förmåga att leva i samklang med de förutsättningar naturen erbjuder har Lam onekligen lyckats med sina bilder. Här finns inga svarta konturer som skiljer det ena från det andra; den mänskliga tillvaron är tecknad i samma färgskala som den omgivande naturen: jordiga toner med många nyanser av grönt, brunt och blått. Människan avbildas som ett kollektiv, aldrig ensam, alltid en del av något större.
Texten är satt i relativt liten stil och ligger i korta stycken ovanpå bilderna, ibland mot helt vit bakgrund och ibland mot en ljust tonad ruta. Den är översatt från engelska av Annika Meijer, och förutom ett iögonfallande inspel av tryckfelsnisse är språket angenämt att läsa.
Lam skriver med respekt för dem han skildrar. För varje nomadkultur beskrivs platsen där människorna lever, boende, kläder, mat, hantverk, traditioner och religion. Det finns inget musealt över beskrivningen, istället landar Lam i hur de olika nomadgrupperna överlever mötet med det moderna samhället och klimatförändringar. Ökade temperaturer, jakten på råvaror, fördomar och diskriminering nämns, men också hur de olika folken hanterar dessa svårigheter. Det här är en bok som verkligen beskriver ”ett liv i rörelse” – såväl rumsligt som mentalt – och blir en hoppingivande hyllning till människans uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga. Hos Lam är människan aldrig enkelspårig, och komplexa företeelser beskrivs med en sorts självklar enkelhet. Till exempel berättas om de olika kulturernas traditionella trossystem, men också att de kan existera sida vid sida med någon av de stora världsreligionerna. Klart man inte måste välja en enda livsåskådning! Jag uppskattar den sakliga tonen, där man som läsare själv kan låta tankarna vandra iväg. Hur skulle det vara att leva ett helt liv i en båt och jaga med harpun på sjuttio meters djup?
Det här är en bok som passar utmärkt på skolbibliotek, där den kan användas för såväl högläsning för yngre barn och som upplysande bredvidläsning i slöjd, geografi, samhällskunskap och religion på mellanstadiet – och kanske även högstadiet?
+ Innehållsförteckningen utgörs av en världskarta med de olika nomadkulturerna utmärkta
+ Ordlista i slutet
– Register saknas
Annelie Drewsen
Nomader – ett liv i rörelse
Författare och illustratör: Kinchoi Lam
Översättning: Annika Meijer
Bokförlaget Trasten, 2024
ISBN: 9789189751095
Antal sidor: 72