Harriet Tubman: ett liv

Anna Larsdotter har skrivit en mycket viktig och läsvärd lättläst biografi om Harriet Tubman. Serien ”Ett liv” från Vilja förlag (där jag också skrivit några böcker tillsammans med Annelie Drewsen) har som uttalad målgrupp ungdomar och vuxna i behov av lättläst text. Men de funkar utmärkt även för yngre läsare som är intresserade av de personer böckerna handlar om. Jag har haft rätt många elever i tvåan och trean som läst vissa böcker i serien.

Harriet Tubman föddes på 1820-talet i USA, som slav. När hon var drygt 25 år lyckades hon fly och hjälpte sedan många andra människor att fly. Hon deltog i amerikanska inbördeskriget och ledde en militär operation bakom fiendens linje och senare i livet kämpade hon för kvinnlig rösträtt.

Hennes liv var alltså spännande och vi som läser boken får även hjälp att förstå den amerikanska samtiden. Och, mycket viktigt, den skildrar hur svarta människor var aktiva och kämpade för sin frihet. I slutet av boken leds man kortfattat in i nutiden och Black Lives Matter, rasismen är ju tyvärr högst aktuell. 

Jag tycker att Anna Larsdotter och förlaget har gjort en riktigt bra bok! Jag har läst en del förut om slaveriet och även om Harriet Tubman och jag lärde mig ändå många nya saker.  Men framför allt njöt jag av det enkla och tydliga språket, den lättförståeliga strukturen och av intressanta fotografier och bilder från tiden. En exemplarisk facklitterär bok alltså, enligt mig!

Cilla Dalén

Harriet Tubman: ett liv
Författare: Anna Larsdotter
Vilja förlag 2023
ISBN 9789179494179
55 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *