FEL FEL FEL

För några år sedan läste jag en rejäl och informativ barnbok om Internet. Den var intressant och bra på alla möjliga sätt. Mycket av det som stod i boken var nytt för mig, det finns en hel del med Internet som jag inte kan så mycket om. Men jag är bibliotekarie och har alltså god koll på söktjänster, det ingår i min utbildning och jag lär eleverna en del om hur till exempel Google fungerar.

I avsnittet om just söktjänster hittade jag ett faktafel. Det kanske inte var hela världen egentligen, men det som författaren till den här boken inte visste var något som jag i alla fall bedömde som så pass intressant att jag brukade undervisa om det på mellanstadiet.

Det tråkiga med det där faktafelet var att jag plötsligt blev skeptisk till hela boken. Om jag hittar ett fel i ett av de få avsnitt jag har kunskaper om, hur många fel finns det då som jag inte upptäcker i andra avsnitt?

Det är viktigt att facklitteratur skrivs av seriösa människor och att förlagen ser till att informationen faktagranskas om inte författaren själv är en expert. Det gäller förstås även böcker för barn och unga, annars får läsarna inte förtroende för böckerna. När man läser en bok som påstår saker om verkligheten vill man att det som står i boken ska vara sant! 

Cilla Dalén

Bild: Kurt Kaiser, CC0, via Wikimedia Commons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *