Ångest för alla

Psykologen Sandra Ringarp och serietecknaren Marie Tillman har gjort en bok för tonåringar om ångest. Sandra Ringarp skriver i inledningen:

”Det mina patienter brukar tycka är mest hjälpsamt är att sortera i ångesten – se vad den består av, plocka isär den och dra ut den som ett spöke i ljuset.” 

I boken ger hon läsaren verktyg för just det. Texten är tydligt organiserad och det är lätt att förstå hennes förklaringar. 

I Marie Tillmans illustrationer är ångesten just ett spöke, ett stort och svart. Men det är ändå något tryggt i att ångestspöket faktiskt inte är en del av den egna personen, utan är något annat. Illustrationerna skapar en viss distans, och låter läsaren fnissa lite åt eländet.

Kanske den bästa rekommendationen till boken är att jag hört två vuxna läsare säga.
– Den här skulle jag behövt när jag var ung och mådde dåligt!

När jag läser boken lär jag mig bland annat:

  • Ångest är inte farligt. Den kommer som en fysisk reaktion på något som sker inom oss själva – kroppen reagerar på ett sätt som hade varit relevant ifall vi var stenåldersmänniskor bland farliga djur. Men det som orsakar ångesten är ingen tiger utan våra egna tankar eller känslor. 
  • Känslor bara kommer, vi kan inte styra dem men vi kan välja hur vi ska agera när vi har dem. Att acceptera känslor, låta dem komma och gå, kan vara ett sätt att minska ångest.
  • Tankar som förekommer i ångestsammanhang är ofta oro för framtiden eller självkritik. De behöver inte vara sanna och man kan försöka granska sina egna tankar.

Och så fortsätter boken. Författaren skapar förståelse för vad som händer vid ångest och ger verktyg för att få distans till den. I ett kapitel går hon igenom olika sammanhang som kan vara ångestskapande, till exempel när man inte hör till normen eller när relationer är dåliga. Ibland är situationerna sådana att de måste ändras, ibland bör man istället försöka lära sig att hantera dem. 

Om ångesten är så besvärlig att man har svårt att hantera vardagen ska man söka hjälp. I sista kapitlet berättar Sandra Ringarp om terapi och medicin, och om vart man kan vända sig. I den sista serien av Marie Tillman är det själva ångesten som mår dåligt – och då tycker jag faktiskt lite synd om den.

Cilla Dalén

Ångest för alla
Författare: Sandra Ringarp
Illustratör: Marie Tillman
Natur & Kultur 2022
ISBN: 9789127461444
127 sidor
Provläs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *