Har du varit olydig någon gång? Har du gjort något fast du visste att du egentligen inte fick? Det har nog de flesta av oss. Ibland gör vi helt enkelt det som passar oss själva bäst. Men har du någon gång varit olydig och haft en riktigt bra anledning till det? Har du brutit mot en regel för att regeln var fel? I så fall har du kanske gjort något av det viktigaste en människa kan göra.
Så inleder David Hedlund sin nyutgivna bok När vi var olydiga. I inledningskapitlet slår han fast att man kan rätta sig efter andras vilja för att det är bra hjälpas åt, då är det samarbete. Men om man rättar sig efter andras vilja bara för att man accepterar att andra bestämmer, inte för att man tycker att det är rimligt, då är man lydig. Och efter andra världskriget började allt fler tänka att man kanske inte bara ska lära barn att lyda, utan att de behöver kunna tänka själva.
Det finns gott om exempel både före och efter andra världskriget på människor som förstått att det ibland kan vara mer rätt att inte lyda. Den här boken handlar om några av dem, och om den fantastiska kraften i att vara olydig.
Plebejer som strejkade i antikens Rom, Mahatma Gandhi, Claudette Colvin och Rosa Parks är tillsammans den trädkramande Chipko-rörelsen och homosexuella som sjukskrev sig i Sverige på 70-talet några av de personer i boken som drivit fram viktiga förändringar genom sin olydnad. De kamper som Malala Yousafzai och Greta Thunberg deltagit i pågår för fullt i världen idag.
När vi var olydiga är inte som alla andra böcker där vi får läsa om beundransvärda personer i vår historia och samtid. David Hedlund är inte rädd för att skriva om komplicerade frågor. Han väcker frågor och tilltror sina läsare att kunna tänka och reflektera. Han förklarar att det för det mesta inte är rätt att bryta mot lagen, och att det inte är förrän efteråt som man vet vad omvärlden tycker. De olydiga personerna i boken har behövt följa sin egen moraliska kompass. Trots att de också kunnat ses som bråkstakar som på vissa sätt förstört för andra människor, kan vi nu i efterhand kalla dem för hjältar.
Hedlund resonerar även om förhållandet mellan den representativa demokratin och aktivismen.
Det går förstås också att ändra på lagar utan att vara olydig. Du kan bli politiker själv, eller försöka övertyga så många som möjligt om att det du vill ändra på är viktigt, så att politikerna måste gå med på det för att bli valda. Men just orättvisor handlar ofta om att någon grupp inte blir lyssnad på eller tas på allvar. För dem kan de vanliga vägarna till förändring vara stängda.
Barn och människor i de fattigare delarna av världen är de som kommer lida värst av det förändrade klimatet, men de har svårt att få sina röster hörda. För att inte tala om naturen själv!
Jag hoppas att den här boken inte bara läses av barn och unga. Vi vuxna behöver också ta del av resonemangen för att kunna samtala med barnen på ett förnuftigt sätt om de nyheter vi möter i tidningar och på teve.
+ Faktagranskad av Oscar Berglund, forskare vid University of Bristol med inriktning på civil olydnad och klimataktivism
– Ett personregister skulle behövts
Cilla Dalén
När vi var olydiga
Författare: David Hedlund
Illustratör: Isabelle Rönnquist
Idus förlag 2024
ISBN 9789180920933
83 sidor
En kommentar till “När vi var olydiga”