Nästan 6000 personer i Sverige sitter i fängelse och de flesta är män. Hussein var en av dem, men har numera avtjänat sitt straff och arbetar med att hjälpa unga som vill bort från kriminaliteten. I den lättlästa reportageboken I fängelse berättar Helene Lumholdt om Husseins liv och vad som fick honom att begå brott. Boken är skriven i tredje person, men texten innehåller många citat med Husseins egna ord. Läsaren får följa hans liv från uppväxten i Irak, den första tiden i Sverige och skolsvårigheter som inte uppmärksammas. Så småningom börjar han stjäla och utpressa jämnåriga på pengar, vilket ger honom en känsla av makt. Men vuxenlivet är svårt och till sist händer något som leder till att Hussein häktas. Efter ett år i häktet döms han till tre och ett halvt års fängelse. Ungefär där slutar del 1 av boken.
I del 2 får läsaren besöka fängelset Beateberg, med Hussein som guide. Här beskrivs de olika platserna i fängelset men också vardagen för fångarna – allt från bråk och konflikter till stöd från personalen och möjligheten att studera. Den sista tiden av sitt straff får Hussein avtjäna på en öppen anstalt och de sista tre månaderna är han hemma med fotboja. Även det skildras. Till sist förklaras att kriminalvård – utöver straff – innebär behandling och utbildning. Hussein säger: ”I fängelse finns det hjälp att få för den som vill ta emot den.” Men han konstaterar också att det är ett helvete att sitta i fängelse och förlora sin frihet.
Jag tycker mycket om den här boken. Den är saklig, lättillgänglig och intressant. Det finns en tydlig innehållsförteckning och en struktur som gör det väldigt lätt att följa med i texten. Texten kompletteras av många foton, framförallt av olika miljöer i fängelset. Men här finns också en berörande historia om en man som hamnat snett, straffats för sina brott och faktiskt lyckats vända sitt liv. Det är hoppfullt, och samtidigt är skildringen av tiden i häkte och fängelse riktigt avskräckande. Oavsett hur fina svenska fängelser är måste vem som helst må dåligt av att inte få gå utomhus på ett år. Det är vad som händer Hussein i häktet.
Min enda invändning är att ordet ”arresterad”, som inte används i Sverige, förekommer i boken. Visserligen är det i ett citat, men jag hade hellre sett en korrekt term, som i det här fallet tycks ha varit ”gripen”. Men sammantaget är detta en mycket intressant bok som kan passa läsare från mellanstadiet och uppåt. Det lättlästa språkets koncentrerade form kan fånga mycket på bara några få rader, som i det här stycket:
”Många spelar hårda i fängelset.
Men de flesta är egentligen rädda.
De är trötta på att leva kriminellt
och längtar efter trygghet och kärlek.”
Annelie Drewsen
I fängelse
Författare: Helene Lumholdt
LL-förlaget, 2023
ISBN: 9789189149496
87 sidor
Provläs