Graviditet och förlossning är ett fascinerande ämne och det kommer ständigt ny litteratur som kretsar kring fortplantning och födande, såväl för vuxna som för barn. Efter att ha gjort sig känd på sociala medier fick barnmorskan Asabea Britton en förfrågan om att skriva en barnbok tillsammans med tecknaren Louise Winblad. Resultatet är faktabilderboken Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? från 2022.
Boken innehåller en ramberättelse om Ebo vars mamma är gravid. Jag är i grunden skeptisk till att växla mellan skönlitterär gestaltning och faktaavsnitt, men här fungerar det ändå relativt bra. Dels för att ämnet i sig bär på en naturlig dramaturgi, dels för att det medför ett passande tilltal för väldigt unga läsare. I samtalet mellan det lilla barnet och föräldrarna ställs många frågor ett barn kan ha om graviditet. Var fanns jag innan jag kom in i mammas mage? Hur kom jag ut? Föräldrarna förklarar tålmodigt, men framförallt varvas den skönlitterära framställningen med faktarutor, -sidor och -uppslag. Dessa delar av boken har tydliga rubriker som ”Ägg & spermie”, ”Olika sätt att göra barn” eller ”Så går det till när bebisen kommer ut ur snippan”. Texten är kortfattad och väl anpassad till ett litet barns nivå. Text och bild samspelar fint för att förklara sådant som befruktning, livmoder, fostervatten, moderkaka och navelsträng. Författaren använder en ton som bottnar i kunskap och erfarenhet, vilket yttrar sig i en sorts vardaglig självklarhet. Så här kan det låta:
Vissa bebisar kommer från snippan. Andra kommer ut genom ett hål i magen som en doktor skär upp och sen syr ihop. Det kallas för kejsarsnitt eller kejsarfödsel. Så kan man göra om man inte kan eller vill få ut bebisen ur snippan. Då får man alltid medicin så att det inte ska göra ont.
Vissa bebisar föds på sjukhus, andra föds hemma. Eller i en bil om man inte hinner till sjukhuset. Vissa föds i vatten. De flesta föds på land.
Trots det begränsade formatet lyckas den här boken lyfta fram mångfalden inom graviditet och födande, att det kan gå till på så många olika sätt. På en sida presenteras till exempel personer som valt helt olika sätt att göra barn: en spermiedonator, ett par som blivit gravida med hjälp av IVF, en ensamstående mamma och så vidare. Dock nämns adoption inte alls.
Mångfalden gäller även illustrationerna och de människor som avbildas. Ebos familj är brun/svart, medan de övriga personerna som avbildas har varierande hudfärg, kroppsform och förutsättningar. Louise Winblads tecknarstil är till synes ganska enkel, men där finns också en stark känslomässig laddning i de helt vardagliga scenerna. Pappans kärleksfulla blickar och mjuka händer om mammans mage påminner mig om den brittiska konstnären Lynette Yiadom-Boakyes utställning ”Att flyga i förbund med natten” på Moderna museet 2021. Där fanns svarta män som vilade, drömde och dansade balett, bilder som blir en påminnelse om hur ofta svarta män framställs som hotfulla eller våldsamma i både historiska och nutida bilder. Winblads illustrationer av mer medicinsk karaktär är förstås också viktiga, eftersom den typen av bilder länge har dominerats av vita kroppar.
Därför tänker jag att en bok som denna, som visar en helt vanlig, kärleksfull familj som får sitt andra barn gärna får finnas på många ställen: förskolor, skolbibliotek, folkbibliotek och väntrum på olika slags mottagningar. Den kan fungera betydligt högre upp i åldrarna än förlagets alldeles för snäva intervall på 3–6 år. Även tonåringar kan väl få stilla sin nyfikenhet med den här boken?
Annelie Drewsen
Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?
Författare: Asabea Britton
Illustratör: Louise Winblad
Rabén & Sjögren, 2022
ISBN: 9789129737561
Antal sidor: 32
Provläs